Muffinki czekoladowe z cukinią
Cukinia nie jest popularnym dodatkiem do słodkich wypieków, a jednak czekoladowe muffinki z jej dodatkiem są bardzo dobre. Starta cukinia sprawia, że są wyjątkowo wilgotne. Jeśli boicie się smaku, naprawdę nie ma czego. Nie czuć w nim cukinii, zresztą cukinia sama w sobie ma delikatny smak, więc poczujecie tylko mięciutką, czekoladową muffinkę z kawałkami czekolady.
Muffinki czekoladowe z cukinią - wskazówki
Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukinia – Cukinię trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach i nie trzeba jej odciskać z nadmiaru soku. Cukinii nie trzeba obierać ze skórki (chyba, że posiadacie jakiś duży okaz z bardzo twardą skórką).
Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.
Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale muffinki wyjdą też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60%-80% lub czekoladowe groszki.
Przed pieczeniem muffinki można posypać odrobiną posiekanej czekolady lub czekoladowymi groszkami.
Przepis na 12-14 muffinek.
Muffinki czekoladowe z cukinią - przechowywanie
Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.
Smacznego!
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g cukinii
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 180 g cukru brązowego
- 100 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (nie odciskać) i włożyć do dużej miski.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Do miski z cukinią wbić jajka, wlać mleko, olej i wsypać cukier. Wymieszać dokładnie składniki (rózgą kuchenną/szpatułką).
- Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników, ale nie dłużej.
- Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką.
- Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
7 komentarzy
Babeczki właśnie się pieką, ale mam kilka pytań odnośnie przepisu:
Cukinia ze skórką czy bez? Dałam bez.
W przepisie jest napisane: jajko, a w składnikach, że dwa, taka nieścisłośc.
Ze skórką, nigdy nie obieram cukinii, więc pewnie dlatego nie przyszło mi do głowy, żeby wspomnieć o tym we wskazówkach 🙂 Dziękuję, dopiszę to i poprawię jajko! 😉
Witam czy mąkę pszenna można tu zastąpić kukurydziana lub inną bezglutenowa?
Dzień dobry! Myślę, że owsiana bezglutenowa mogłaby się sprawdzić lub jakaś gotowa mieszanka (ja zazwyczaj używam Schar Mix-b jeśli muszę zamienić) 🙂
Super! Pycha i spoko się robi. Dałam jedynie 50g cukru i wyszły nie za słodkie.
Ojoj chyba coś poszło nie tak. Ciasto bylo tak lejące, że mam wątpliwość czy cos z tego wyrośnie
Proszę dać znać jak wyrosły 😉