Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik tiramisu, który zrobicie bez pieczenia, który będzie wyglądał pięknie, i który będzie smakował wybornie. Nasączone kawą i Amaretto biszkopty ozdabiają nie tylko jego boki. Biszkoptowy jest też spód i jedna warstwa w środku, pomiędzy czekoladową masą serową a śmietankowym kremem z mascarpone. Brzmi pysznie, prawda? Nie ma więc na co czekać, trzeba parzyć kawę i lecieć po biszkopty! Lista składników tylko sprawia wrażenie długiej, a przygotowanie jest całkiem proste i przyjemne.
czekoladowy sernik tiramisu

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia) - wskazówki

Biszkopty – Podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers. Łącznie do przepisu potrzeba 330 g biszkoptów.

Biszkopty do wyłożenia boków przycinamy. Najlepiej zrobić to pod delikatnym kątem, wtedy jest lepiej układać je przy rancie i nie przewracają się.

Odcinamy tylko kawałek biszkopta (ok. 1 cm).

Spodu nie nasączamy pozostałą kawą, tak jak nasączamy zwykły biszkopt. Wystarczy kilka kropel dla aromatu (jak na zdjęciu), biszkopty bardzo chłoną wodę i ekspresowo zmieniają się w papkę.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.

Śmietanka – Celowo podaję śmietankę w gramach. Schłodzona śmietanka (w zależności od marki) potrafi mocno zgęstnieć po schłodzeniu i ciężko odmierzyć porcje w mililitrach. Lepiej więc ją zważyć.

Kawa – Do przygotowania sernika użyłam kawy instant w saszetkach. Łącznie potrzeba 3 saszetek kawy po 2 g (lub płaskich łyżeczek). Oczywiście do nasączenia biszkoptów można zaparzyć mocne espresso w kawiarce lub ekspresie. Do masy serowej lepiej dodać kawę instant (tak jak w przepisie) lub ją pominąć jeśli nie macie, lub po prostu nie chcecie używać kawy instant.

W przepisie są szczegółowo i oddzielnie rozpisane proporcje składników i nasączenia do poszczególnych etapów. Można za jednym razem przygotować całą kawę z Amaretto do nasączenia.

Amaretto – Nadaje piękny aromat, ale bardzo delikatny bo nie ma go dużo. Jeśli z jakiegoś powodu musicie z niego zrezygnować – można.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik tiramisu krok po kroku

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.

czekoladowy sernik tiramisu

Smacznego!

czekoladowy sernik tiramisu

CZEKOLADOWY SERNIK TIRAMISU (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy sernik tiramisu, który zrobicie bez pieczenia, który będzie wyglądał pięknie, i który będzie smakował wybornie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na boki formy

  • 170 g biszkoptów podłużnych (ok. 19 sztuk)
  • 40 ml wrzątku
  • 20 ml Amaretto
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2 g)

Składniki na spód

  • 90 g biszkoptów podłużnych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)

Składniki na przełożenie

  • 70 g biszkoptów podłużnych (ok. 8 biszkoptów)
  • 50 ml wrzątku
  • 30 ml Amaretto
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 35 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie formy

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz.
  • Zaparzyć kawę, dolać Amaretto i wymieszać. Biszkopty przyciąć pod delikatnym skosem. Powinny wystawać trochę ponad rant.
  • Po kolei nasączać biszkopty (tylko od spodu i szybko, nie powinny zbyt namoknąć) i układać jeden przy drugim przy rancie tortownicy, nasączoną stroną do środka.
  • 90 gram biszkoptów ( w tym pozostałe skrawki) zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku, wlać do okruszków i szybko zmiksować. Wysypać całość na dno tortownicy i docisnąć dość mocno, aby powstało równe, ubite dno. Można je pokropić pozostałą kawą z Amaretto.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • 50 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej kawę i zostawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiany cukier puder, wlać kawę i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę (150 g) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę przełożyć na przygotowany spód i wyrównać szpatułką. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.

Przygotowanie biszkoptów i masy śmietankowej

  • Zaparzyć kawę, dolać amaretto i zostawić do wystudzenia. Kolejno nasączać w niej biszkopty (z każdej strony) i układać na masie serowej.
  • Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Część kremu (mniej więcej 2/3) wyłożyć na biszkopty i wyrównać, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić całość. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z czereśniami
sernik czekoladowy z czereśniami
brownie tiramisu
brownie tiramisu

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

13 komentarzy

Ollla 8 maja 2022 - 12:24

Czy może tu być twaróg sernikowy z wiaderka zamiast zwykłego sera?

Reply
Joanna | Chocololo 8 maja 2022 - 15:32

Pewnie, jeśli ma Pani swój sprawdzony to tak. Ja we wskazówkach napisałam jaki użyłam do sernika, można go dostać też w wiaderku:)

Reply
Ewa 24 stycznia 2023 - 13:21

Witam, czy kakao użyte do posypania jest słodzone czy gorzkie?

Reply
Joanna | Chocololo 24 stycznia 2023 - 14:56

Dzień dobry, to gorzkie kakao bez dodatków. Pozdrawiam!:)

Reply
Ewa 4 kwietnia 2024 - 09:40

Ciasto bardzo smaczne( zrobiłam podwójną porcję ) wyszła ilość przemyslowa, a i tak szybko znikło…
Pytanko : w składnikach wąsie serowej napisała Pani 150g śmietanki, niżej w wykonaniu 150ml śmietanki….mogę prosić o korektę,czy ja nie zrozumiałam…
Osobiście sobie poradziłam, ale do tego ciasta chce podejść mój Syn,i On się pogubi….

Reply
Joanna | Chocololo 4 kwietnia 2024 - 10:50

Jasne, mogę poprawić 🙂 Bardzo się cieszę, że sernik smakował!

Reply
Marta 21 marca 2023 - 08:56

Dzień dobry, czy na tortownice 25 cm starczy 1.5 porcji czy lepiej podwójną porcje ? Pozdrawiam 😉

Reply
Joanna | Chocololo 21 marca 2023 - 10:19

Dzień dobry, 1.5 porcji będzie idealne. Pozdrawiam 🙂

Reply
Bubba 29 maja 2023 - 23:19

Dzień dobry czy zamiast sera mogę użyć mascarpone do masy serowej?

Reply
Joanna | Chocololo 30 maja 2023 - 11:11

Dzień dobry! Można dać mascarpone i twaróg pół na pół. Z samym mascarpone będzie bardziej kremowy, ale powinien się udać 🙂

Reply
Natalia 16 lipca 2024 - 12:50

Hej, myślisz że mogłabym zastąpić czekolady kremem pistacjowym? I czy powinnam wtedy jakoś zmienić proporcje, albo zabezpiczyć dodatkowo żelatyną?

Reply
Joanna | Chocololo 16 lipca 2024 - 14:39

Cześć! Nie podmieniałabym samej czekolady na krem, ale cały przepis na masę serową. Wykorzystałabym masę serową z sernika z masłem orzechowym, tylko trzeba zamienić masło orzechowe na pastę z pistacji. Powinno być spoko! 🙂

Reply
Natalia 16 lipca 2024 - 15:50

Super! Dziękuję bardzo za odpowiedź, będę dzisiaj testować 😀

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo