Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)
Czekoladowy sernik tiramisu, który zrobicie bez pieczenia, który będzie wyglądał pięknie, i który będzie smakował wybornie. Nasączone kawą i Amaretto biszkopty ozdabiają nie tylko jego boki. Biszkoptowy jest też spód i jedna warstwa w środku, pomiędzy czekoladową masą serową a śmietankowym kremem z mascarpone. Brzmi pysznie, prawda? Nie ma więc na co czekać, trzeba parzyć kawę i lecieć po biszkopty! Lista składników tylko sprawia wrażenie długiej, a przygotowanie jest całkiem proste i przyjemne.
Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia) - wskazówki
Biszkopty – Podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers. Łącznie do przepisu potrzeba 330 g biszkoptów.
Biszkopty do wyłożenia boków przycinamy. Najlepiej zrobić to pod delikatnym kątem, wtedy jest lepiej układać je przy rancie i nie przewracają się.
Odcinamy tylko kawałek biszkopta (ok. 1 cm).
Spodu nie nasączamy pozostałą kawą, tak jak nasączamy zwykły biszkopt. Wystarczy kilka kropel dla aromatu (jak na zdjęciu), biszkopty bardzo chłoną wodę i ekspresowo zmieniają się w papkę.
Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.
Śmietanka – Celowo podaję śmietankę w gramach. Schłodzona śmietanka (w zależności od marki) potrafi mocno zgęstnieć po schłodzeniu i ciężko odmierzyć porcje w mililitrach. Lepiej więc ją zważyć.
Kawa – Do przygotowania sernika użyłam kawy instant w saszetkach. Łącznie potrzeba 3 saszetek kawy po 2 g (lub płaskich łyżeczek). Oczywiście do nasączenia biszkoptów można zaparzyć mocne espresso w kawiarce lub ekspresie. Do masy serowej lepiej dodać kawę instant (tak jak w przepisie) lub ją pominąć jeśli nie macie, lub po prostu nie chcecie używać kawy instant.
W przepisie są szczegółowo i oddzielnie rozpisane proporcje składników i nasączenia do poszczególnych etapów. Można za jednym razem przygotować całą kawę z Amaretto do nasączenia.
Amaretto – Nadaje piękny aromat, ale bardzo delikatny bo nie ma go dużo. Jeśli z jakiegoś powodu musicie z niego zrezygnować – można.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia) - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWY SERNIK TIRAMISU (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na boki formy
- 170 g biszkoptów podłużnych (ok. 19 sztuk)
- 40 ml wrzątku
- 20 ml Amaretto
- 1 saszetka kawy instant (saszetka 2 g)
Składniki na spód
- 90 g biszkoptów podłużnych
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 20 g cukru pudru
- szczypta soli
- 50 ml śmietanki 36%
- 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)
Składniki na przełożenie
- 70 g biszkoptów podłużnych (ok. 8 biszkoptów)
- 50 ml wrzątku
- 30 ml Amaretto
- 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)
Składniki na krem śmietankowy
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 35 g cukru pudru
Dodatkowo
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie formy
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz.
- Zaparzyć kawę, dolać Amaretto i wymieszać. Biszkopty przyciąć pod delikatnym skosem. Powinny wystawać trochę ponad rant.
- Po kolei nasączać biszkopty (tylko od spodu i szybko, nie powinny zbyt namoknąć) i układać jeden przy drugim przy rancie tortownicy, nasączoną stroną do środka.
- 90 gram biszkoptów ( w tym pozostałe skrawki) zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku, wlać do okruszków i szybko zmiksować. Wysypać całość na dno tortownicy i docisnąć dość mocno, aby powstało równe, ubite dno. Można je pokropić pozostałą kawą z Amaretto.
Przygotowanie masy serowej
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
- 50 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej kawę i zostawić do ostudzenia.
- Do miski włożyć ser, wsypać przesiany cukier puder, wlać kawę i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
- Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę (150 g) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
- Masę przełożyć na przygotowany spód i wyrównać szpatułką. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.
Przygotowanie biszkoptów i masy śmietankowej
- Zaparzyć kawę, dolać amaretto i zostawić do wystudzenia. Kolejno nasączać w niej biszkopty (z każdej strony) i układać na masie serowej.
- Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
- Część kremu (mniej więcej 2/3) wyłożyć na biszkopty i wyrównać, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić całość. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.
13 komentarzy
Czy może tu być twaróg sernikowy z wiaderka zamiast zwykłego sera?
Pewnie, jeśli ma Pani swój sprawdzony to tak. Ja we wskazówkach napisałam jaki użyłam do sernika, można go dostać też w wiaderku:)
Witam, czy kakao użyte do posypania jest słodzone czy gorzkie?
Dzień dobry, to gorzkie kakao bez dodatków. Pozdrawiam!:)
Ciasto bardzo smaczne( zrobiłam podwójną porcję ) wyszła ilość przemyslowa, a i tak szybko znikło…
Pytanko : w składnikach wąsie serowej napisała Pani 150g śmietanki, niżej w wykonaniu 150ml śmietanki….mogę prosić o korektę,czy ja nie zrozumiałam…
Osobiście sobie poradziłam, ale do tego ciasta chce podejść mój Syn,i On się pogubi….
Jasne, mogę poprawić 🙂 Bardzo się cieszę, że sernik smakował!
Dzień dobry, czy na tortownice 25 cm starczy 1.5 porcji czy lepiej podwójną porcje ? Pozdrawiam 😉
Dzień dobry, 1.5 porcji będzie idealne. Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry czy zamiast sera mogę użyć mascarpone do masy serowej?
Dzień dobry! Można dać mascarpone i twaróg pół na pół. Z samym mascarpone będzie bardziej kremowy, ale powinien się udać 🙂
Hej, myślisz że mogłabym zastąpić czekolady kremem pistacjowym? I czy powinnam wtedy jakoś zmienić proporcje, albo zabezpiczyć dodatkowo żelatyną?
Cześć! Nie podmieniałabym samej czekolady na krem, ale cały przepis na masę serową. Wykorzystałabym masę serową z sernika z masłem orzechowym, tylko trzeba zamienić masło orzechowe na pastę z pistacji. Powinno być spoko! 🙂
Super! Dziękuję bardzo za odpowiedź, będę dzisiaj testować 😀