716
Czekoladowy budyń ryżowy
Czekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser. Nie dość, że jest pyszny, to jest też nieco zdrowszy niż większość deserów. A czasem mamy przecież ochotę zjeść coś słodkiego i bez wyrzutów sumienia. Budyń smakuje idealnie z garścią owoców lub orzechów. Można go posypać czekoladowymi wiórkami lub wiórkami kokosowymi. Jest smaczny na ciepło i zimno. W dodatku jest prosty do przygotowania, gęsty, dobrze zblendowany jest wręcz aksamitny. Pycha.
Czekoladowy budyń ryżowy - wskazówki
Ryż – Użyłam jaśminowy i taki polecam. Jest delikatny, dobrze się blenduje. Oczywiście można użyć innego białego ryżu.
W zależności od użytego ryżu inaczej chłonie on mleko, w którym się gotuje. Miejcie odrobinę mleka ryżowego w zapasie, aby dolać jeśli będzie potrzeba.
Mleko ryżowe – Jeśli nie posiadacie takiego mleka to można użyć zwykłego. Nadadzą się też inne mleka roślinne np. migdałowe.
Mleczko kokosowe – Najlepsze będzie tłuste mleczko kokosowe o zwartości tłuszczu min. 18%.
Cukier – Kokosowy cukier można zastąpić brązowym, można też dosłodzić budyń miodem.
Czekolada – Gorzka czekolada, najlepiej 60-80%.
Składniki na 2 porcje. (lub 3 mniejsze)
Smacznego!
CZEKOLADOWY BUDYŃ RYŻOWY
Joanna | chocololo.plCzekoladowy budyń ryżowy jest cudowny na śniadanie lub na deser. Składniki na 2 porcje.
4 from 1 vote
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu jaśminowego
- 350 ml mleka ryżowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 40 g czekolady gorzkiej
- 5 g kakao
- 20 g cukru kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Do garnka z grubym dnem wsypać dobrze wypłukany ryż. Wlać mleko ryżowe i wsypać cukier, wymieszać.
- Gotować ryż na małym ogniu (od momentu zagotowania), mieszając od czasu do czasu i pilnując by się nie przypalił (gotowanie ryżu zajmie ok. 20 minut). Jeśli będzie potrzeba, można dolać trochę mleka.
- Kiedy ryż będzie gotowy, miękki i kleisty wlać mleczko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i kakao. Wymieszać aż wszystko się połączy a czekolada rozpuści.
- Zblendować dokładnie ryż na gładką masę. Przełożyć budyń do miseczek.
2 komentarze
Bardzo dobry, nie za słodki. Następnym razem jednak dam więcej mleka albo zmniejszę ilość ryżu o 1/4 bo było super gęste. Na pewno powtórzę:)
Cieszę się, że smakował 🙂 Tak, budyń jest dość gęsty, ale faktycznie jeśli koś lubi mniej gęsty to pod koniec gotowania (nawet już podczas blendowania) można dodać więcej mleka. Pozdrawiam 🙂