Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
Lubiany i często przygotowywany śmietanowiec z brzoskwiniami postanowiłam zrobić w nieco innej wersji smakowej, truskawkowo-czekoladowy wydawał się idealny. Wyszedł przepyszny, poważnie. Czekoladowe ciasto, tym razem z dodatkiem oleju i nasączone kakao, w połączeniu z truskawkową pianką i truskawkowymi galaretko-musikami smakuje fantastycznie. Galaretko-musiki to zmiksowane, wcześniej podgrzane truskawki mrożone, zblendowane i wymieszane z galaretką. Pychotka! Całość polana czekoladą i ozdobiona świeżymi truskawkami. Cudo.
Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy - wskazówki
Ciasto.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa śmietanowa i galaretki.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.
Truskawki – Użyłam truskawek mrożonych, opakowanie o wadze 450 g. Po wrzuceniu ich na patelnie/do garnuszka powinny gotować się na małym ogniu (mieszane od czasu do czasu) aż będą miękkie i same zaczną się rozpadać i bulgotać. Zajmie to ok. 15-20 minut. Po zblendowaniu na mus powinno wyjść go 250 ml, czyli pełna szklanka.
Czekolada do polewy – Gorzka, najlepiej 60-80%, ale można wymieszać pół na pół z mleczną jeśli chcecie. Sama mleczna może być za słodka.
Upieczony i ostudzony spód może pozostać w tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i do niej można wlać masę śmietankową. Można też wyjąć ciasto i przełożyć na talerz, nasączyć je i zapiąć w rant do tortów, boki wyłożyć specjalną folią rantową. Dzięki temu masa będzie równa i wszystko ładnie się odklei po zdjęciu rantu.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
ŚMIETANOWIEC TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 60 g cukru drobnego
- 40 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 30 ml oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g czekolady gorzkiej
Do nasączenia
- 70 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kakao (płaska)
- 1 łyżeczka cukru (płaska)
Składniki na galaretki-musiki
- 450 g truskawek mrożonych
- 1 op. galaretki truskawkowej
Składniki na masę śmietankową
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
- 20 g cukru pudru
- 1 op. galaretki truskawkowej
Polewa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 120 ml śmietanki 36%
Dodatkowo
- kilka truskawek
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, błyszcząca i puszysta. (zajmie to ok. 7-10 minut). Do masy powoli wlewać olej, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem (najlepiej w 2 turach). Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
- Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, do suchego patyczka, wyjąć i wystudzić.
Przygotowanie galaretek-musików
- Truskawki wsypać na patelnie. Dusić je pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zaczną same się rozpadać i sok zacznie się redukować trzeba je zblendować na mus. (powinno wyjść 250 ml musu).
- Do miseczki wlać szklankę (250 ml) wrzątku i wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie. Wlać do galaretki mus i wymieszać. Wylać całość do płaskiego naczynia ( najlepiej ceramicznego np. do zapiekania lub tarty). Gdy wystygnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny aż się całkiem zetnie.
- Gdy się zetnie naciąć nożykiem galaretkę-mus w kratkę (tak żeby powstały kwadraciki 1x1 cm), włożyć znów do lodówki.
Przygotowanie nasączenia
- Wrzątek (70 ml) wlać do miseczki, dodać kakao, cukier i dobrze wymieszać. Gdy lekko ostygnie nasączyć ciasto.
Przygotowanie masy śmietankowej
- Do miski wlać 150 ml wrzątku, wsypać galaretkę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia (ale żeby nie zaczęła tężeć), można ją wymieszać od czasu do czasu.
- W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem. Do wystudzonej galaretki wmieszać dokładnie jogurt grecki, następnie wmieszać masę do ubitej śmietanki. Zrobić to szpatułką i bardzo delikatnie.
- Do masy dodać galaretki-musiki (podważać je np. łopatką kuchenną żeby odkleiły się od naczynia). Wmieszać je delikatnie do masy.
- Całość wylać na wystudzone i nasączone ciasto ciasto (w tortownicy z papierem do pieczenia lub rancie), wyrównać i włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić na chwilę aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Udekorować truskawkami.