Czekoladowa gruszotka z budyniem

Czekoladowa gruszotka z budyniem

Dużo kruchego, kakaowego ciasta z kawałeczkami czekolady, soczyste gruszki z nutą cynamonu i goździków, a na wierzchu budyń waniliowy i kolejna porcja kruchego ciasta. Czekoladowa gruszotka z budyniem to zdecydowanie smaczne ciasto, które warto przygotować. Idealnie słodka, z pysznymi duszonymi wcześniej kawałkami gruszek. Do budyniu dodałam nieco śmietanki kremówki, jest przez to bardziej kremowy i pyszny. Polecam gorąco.
czekoladowa gruszotka z budyniem

Czekoladowa gruszotka z budyniem - wskazówki

Ciasto.

Masło i jajko do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czekolada Gorzka między 60-80%. Nie dodawajcie mlecznej, ciasto będzie zbyt słodkie i straci swój czekoladowy charakter. Poza tym czekolada mleczna szybciej się topi, będzie więc trudniej wylepić tortownicę ciastem.

W przypadku tego ciasta warto wyrobić je ręcznie (bo można je też oczywiście zmiksować w malakserze) żeby je „wyczuć”. Czyli wyłapać granicę, gdy zaczyna się ładnie formować, a jednocześnie robić coraz bardziej miękkie. Zaznaczę, że kawałeczki masła dalej mogą być widoczne, podczas gdy Wy już będziecie mieć wrażenie, że ciasto jest ok. I dobrze, bo kawałki masła po prostu będą widoczne. Nie można wyrabiać go zbyt długo, tylko do momentu gdy  można je zacząć formować Długie wyrabianie sprawi, że ciasto nie będzie tak kruche jak powinno.

Jeśli nie lubicie gdy ciasta jest dużo, lub wolicie cieńszą warstwę można zmniejszyć ilość składników na ciasto o ¼. Choć przyznajcie, kruche kakaowe ciasto z kawałkami czekolady… czy ktoś chciałby go mniej?

Gruszki.

Użyłam gruszek odmiany Konferencja.

Na ok. 1 kg wychodzą 3 duże, soczyste gruszki. Nie bardzo miękkie, ale też nie twarde.

Obrane gruszki smażymy 10-15 minut i odparowujemy, puszczają one sporo soku. Do gruszek dodajemy cynamon i całe goździki, których później nie zapomnijcie wyciągnąć.

Podczas smażenia starajcie się jak najmniej nimi ruszać i mieszać, powinny  zrobić się miękkie i mogą się lekko rozpadać, ale mimo to większość powinna zachować swój kształt.

Budyń – Można użyć budyniu waniliowego bez cukru, dodajcie wtedy 1-2 łyżki cukru więcej (wg. gustu).

Przepis na tortownicę 20-22 cm.

czekoladowa gruszotka z budyniem

Czekoladowa gruszotka z budyniem - przechowywanie

Po upieczeniu można przechowywać je zabezpieczone w tortownicy przez 24 godziny w temp. pokojowej. Jeśli po tym czasie ciasto nie zostanie zjedzone trzeba schować je do lodówki, będzie dobre jeszcze do 2 dni.

Jeśli chcecie je schować do lodówki, polecam pokroić już zawczasu całe ciasto na równe kawałki. Kruche ciasto twardnieje w lodówce i później trzeba wyciągnąć całe i poczekać aż się nieco ociepli i będzie lepiej kroić, a tak jest już gotowe.

czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem

Smacznego!

czekoladowa gruszotka z budyniem

CZEKOLADOWA GRUSZOTKA Z BUDYNIEM

Joanna | chocololo.pl
Dużo kruchego kakaowego ciasta z kawałeczkami czekolady, soczyste gruszki z nutą cynamonu i goździków, a na wierzchu budyń waniliowy i kolejna porcja kruchego ciasta.
Przepis na tortownicę 20-22 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 200 g masła (zimne, z lodówki)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na warstwę gruszek

  • 1 kg gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 łyżka cukru (można pominąć jeśli gruszki są bardzo słodkie)

Składniki na warstwę budyniu

  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
  • Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, podzielić je i 1/3 uformować w kulę, schować do lodówki.
  • Do pozostałych 2/3 dodać czekoladę i szybko zagnieść do połączenia. Ciastem wylepić dno i boki formy do wysokości 3-4 cm. Formę schować do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie gruszek

  • Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 4-5mm.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać gruszki, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Gruszki puszczą sok, dusić je 10-15 minut aż sok się zredukuje. Nie mieszać często aby gruszki nie rozpadły się na patelni, ale pilnować aby się nie przypaliły.
  • Gdy soku będzie niewiele i gruszki będą gotowe, wyjąć goździki.

Przygotowanie budyniu

  • Do miseczki wlać śmietankę, wsypać budyń i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • W garnuszku zagotować mleko. Do gorącego mleka wlewać śmietankę z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje.

Pieczenie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Na schłodzony spód wysypać równomiernie bułkę tartą, wyłożyć gruszki (mogą być ciepłe), następnie budyń (również ciepły).
  • Na wierzch zetrzeć na tarce resztę schłodzonego ciasta.
  • Ciasto piec 45-50 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Kroić po ostudzeniu.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo