Pomarańczowe brownie z bezą
To brownie jest naprawdę smaczne i mocno aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej. Nie tak maziste jak klasyczne brownie, jest bardziej delikatne i lekkie. Skrywa się pod kruchą bezą z odrobiną kakao. Choć samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany. Ozdobione kakao i pomarańczową skórką będzie idealnym deserem, na który większość skusi się bez zastanowienia.
Pomarańczowe brownie z bezą - wskazówki
Brownie.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Cukier – Można też użyć brązowy cukier, albo biały i brązowy pół na pół.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Beza.
Białka – powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukier – Biały, drobny cukier.
Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Pomarańczowe brownie z bezą - przechowywanie
Zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, do 3 dni.
Smacznego!
POMARAŃCZOWE BROWNIE Z BEZĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 200 g czekolady
- 150 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Składniki na bezę
- 2 białka (w temp. pokojowej)
- 110 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
- 1 łyżeczka kakao (płaska)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku roztopić masło. Czekoladę posiekać i włożyć do miski, zalać ją ciepłym masłem. Wymieszać, czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
- W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, ciągle miksując (na niskich obrotach) wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować do połączenia składników, pod koniec dorzucając skórkę pomarańczową.
- Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy, piec 25 minut.
- Podczas gdy ciasto się piecze (można zacząć 10 minut po włożeniu ciasta do piekarnika), przygotować bezę (zajmie to ok. 15 minut).
- Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
- Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z kakao i wmieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorące wyłożyć bezę. Wyrównać i włożyć znów do piekarnika.
- Piec 25 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na następne 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystudzenia.
8 komentarzy
Skórkę z pomarańczy dodać wtedy kiedy mąkę i razem wymieszać tak?
Po wymieszaniu z ostudzoną czekoladą, zaraz przed mąką. Już dopisuję;)
Przepyszne brownie, a pomarańcza znakomicie się komponuje i nadaje taki delikatny cytrusowy posmak oraz zapach. Dziękuję za przepis, na pewno nie raz jeszcze je zrobię:)
Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że smakowało:)
Czy bezę też dopiekamy w tak wysokiej temperaturze?
Tak, w 175 stopniach C.
Witam , jaki to jest krem obok brownie ?
Dzień dobry, to bita śmietana.