Czekoladowe babeczki z czerwonym winem
Mięciutkie, czekoladowe babeczki z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. Być może połączenie brzmi nietypowo, ale jest naprawdę pyszne. Babeczki rosną puszyste i są bardzo delikatne. Ale nie byłyby tak smaczne bez czekoladowej polewy z czerwonym winem. Od razu zaznaczę, że wino czuć, i bardzo dobrze, bo komponuje się z gorzką czekoladą wyśmienicie. Pycha.
Czekoladowe babeczki z czerwonym winem - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Wino – Użyłam czerwonego, wytrawnego wina i takie też polecam. Myślę, że wyjdą też np. z półwytrawnym. Wino powinno być w temperaturze pokojowej.
Jeśli uznacie, że polewa jest zbyt gęsta to można podgrzać trochę wina (ok. 20 ml) aż zacznie się gotować i dolać szybko do przygotowywanej plewy. Energicznie wymieszać.
O ile z babeczek alkohol wyparuje, to w polewie trochę go zostanie. To taka informacja, jakbyście się zastanawiali czy można dać babeczki dzieciom.
Cukier – Jeśli akurat nie macie brązowego cukru, to można zastąpić go białym.
Czekoladowe wiórki można zrobić obieraczką do warzyw, ale czekoladowe rurki przygotowujemy roztapiając gorzką czekoladę. Następnie wylewamy ją np. na marmurowy blat/deskę, albo na blaszkę (bez żadnych emalii, ani warstw) i rozsmarowujemy równo. Gdy ostygnie i lekko stwardnieje, nożem (idealny jest do krojenia sera) zeskrobujemy czekoladę pod kątem 45 stopni. Można tak zrobić rurki, ale też większe wiórki.
Babeczki piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek wbijcie po 20 minutach, jak będzie suchy to wyciągamy babeczki. Nie pieczcie zbyt długo, będą wtedy suche.
Przepis na 12 babeczek.
Czekoladowe babeczki z czerwonym winem - przechowywanie
Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE BABECZKI Z CZERWONYM WINEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 180 g mąki pszennej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 60 ml oleju
- 30 g kakao
- 160 g cukru brązowego
- 220 ml wina czerwonego, wytrawnego (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 ml wina czerwonego, wytrawnego (w temp. pokojowej)
Dodatkowo
- 30-40 g wiórków czekoladowych (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wsypać cukier brązowy i wymieszać, odstawić.
- W większej misce wymieszać jajka z olejem, dolać wino i wymieszać aż składniki się połączą (rózgą kuchenną/trzepaczką).
- Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. Napełnić papilotki ciastem do ⅔ wysokości.
- Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami czekoladowymi.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę połamać na kostki, włożyć do metalowej miseczki. Wlać wino. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu aż wszystko ładnie się rozpuści i powstanie gładki sos.