Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

To jest naprawdę mocno czekoladowy tort. Wytrawny. Umiarkowanie słodki. Czekoladowe ciasto z dodatkiem kardamonu, nasączone czarną, mocną kawą. Bardzo gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy. Cały tort pokrywa czekoladowa polewa. Do tego wszystkiego na wierzchu, dla smaku i ozdoby jest krem kawowy. Całość ma głęboki smak, aromaty kawy i kardamonu przenikają się i świetnie do siebie pasują. Coś pysznego, wielbiciele gorzkiej czekolady powinni być zadowoleni. Koniecznie przeczytajcie wskazówki przed przystąpieniem do przygotowań, mam nadzieję, że tort oczaruje Was tak samo jak mnie.
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem - wskazówki

Ciasto.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kardamon – Mielony kardamon, nie dodawajcie więcej niż jest w przepisie, żeby nie zdominował ciasta swoim smakiem.

Cukier – Jeśli nie macie brązowego, można użyć białego drobnego cukru.

Mus czekoladowy.

Czekolada – gorzka 60-70%  i mleczna dobrej jakości.

Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy kakao z ciepłą śmietanką, na tym etapie masa lubi się zwarzyć, ale to nic! Naprawdę.

Jeśli oddzieli się tłuszcz i masa zacznie zbijać się w grudki, szybko zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy (2 łyżki). Szybko i energicznie mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką, ponownie dodajcie jeszcze odrobinę wrzątku (1 łyżkę) i znów wymieszajcie. Ewentualnie można dodać jeszcze jedną łyżkę wrzątku.

Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa czekoladowa. Może być nawet lekko tłustawa i plastyczna.

To nie ma być konsystencja roztopionej czekolady, bo mamy kakao, które zagęszcza masę.

Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej trzeba ubić śmietankę ze szczyptą soli.

Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Można to zrobić mało delikatnie, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie.

Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.

Krem kawowy.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Kawa – Instant, zwykła bez dodatków typu 2w1.

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Gorzka lub gorzka i mleczna w proporcji 50g gorzkiej i 50g mlecznej. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.

Torcik należy składać w rancie lub tortownicy. Mus czekoladowy jest dość gęsty, ale jednak może wypłynąć zanim stężeje. Zanim zapniemy dolny blat w obręcz tortownicy warto zabezpieczyć ją papierem do pieczenia lub specjalnym paskiem foliowym do deserów, który łatwo oderwie się od schłodzonego ciasta. Najlepiej użyć specjalnego rantu, który bez problemu można dopasować do średnicy ciasta, która zmienia się nieco podczas pieczenia.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem - przechowywnie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć do 3 dni.

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

Smacznego!

czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

CZEKOLADOWY TORCIK Z KAWĄ I KARDAMONEM

Joanna | chocololo.pl
To jest naprawdę mocno czekoladowy tort. Wytrawny. Umiarkowanie słodki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego (płaska)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru brązowego drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

Składniki na mus czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem kawowy

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 70 g mascarpone
  • łyżeczki kawy instant
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i mlecznej 50:50)
  • 100 ml śmietanki 36%

Do nasączenia

  • mała filiżanka mocnej kawy (ok. 100 ml)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Odstawić.
  • Do garnuszka wlać mleko, dać masło i kawę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie zagotować), wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzone mleko z masłem i kawą. Gdy tylko składniki się połączą skończyć miksować.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
  • Piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie musu czekoladowego i złożenie torciku

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów). Blat nasączyć kawą.
  • Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę (100ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
  • Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać*. Zostawić do ostudzenia.
  • Śmietankę schłodzoną (400ml) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać czekoladę z resztą ubitej śmietany.
  • Mus czekoladowy wylać na przygotowany, nasączony spód i wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć kawą (można przykryć wierzchem ciasta do musu, żeby lepiej nasączyć ciasto). Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i kremu kawowego

  • W miseczce wymieszać 40 ml śmietanki i kawę instant, aż się całkiem rozpuści. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania polewy.
  • W garnuszku lub kąpieli wodnej roztopić połamaną na kostki czekoladę razem ze śmietanką, wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do lekkiego ostudzenia, ale ma pozostać płynna.
  • Schłodzony torcik polać czekoladą i rozsmarować ją delikatnie szpatułką lub specjalną szpachlą. Schłodzić tort w lodówce ok. 15 minut przed nałożeniem kremu kawowego.
  • Krem kawowy. Do miski włożyć mascarpone i cukier puder, miksować kilka sekund aż się połączą, następnie wlać schłodzoną śmietankę i śmietankę z kawą. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu, który zacznie zostawiać wyraźne ślady po mieszadłach.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować tort. Można też posypać wiórkami czekolady. Schłodzić jeszcze 20-30 minut i torcik gotowy.

WSKAZÓWKI

*Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy kakao z ciepłą śmietanką, na tym etapie masa lubi się zwarzyć, ale to nic! Naprawdę.
Jeśli oddzieli się tłuszcz i masa zacznie zbijać się w grudki, szybko zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy (2 łyżki). Szybko i energicznie mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką, ponownie dodajcie jeszcze odrobinę wrzątku (1 łyżkę) i znów wymieszajcie. Ewentualnie można dodać jeszcze jedną łyżkę wrzątku.
Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa czekoladowa. Może być nawet lekko tłustawa i plastyczna.
To nie ma być konsystencja roztopionej czekolady, bo mamy kakao, które zagęszcza masę.
Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej trzeba ubić śmietankę ze szczyptą soli.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Można to zrobić mało delikatnie, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie.
Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i  już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x