Szybki piernik polany czekoladą
Pyszny piernik, który jest prosty i szybki do przygotowania. Można go kroić zaraz po ostudzeniu i polaniu czekoladą. Piernik od razu jest mięciutki. Jest idealnie wilgotny, pachnący korzennymi przyprawami. Do ciasta można dodać kilka drobno pokrojonych, suszonych śliwek lub innych bakalii. Polany czekoladą jest naprawdę smaczny. Przyznam, że uwielbiam plaster tego piernika posmarować obficie czekośliwką, na którą przepis jest na blogu. Warto spróbować!
Szybki piernik polany czekoladą - wskazówki
Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Użyłam mąki orkiszowej typ 700, ale można też użyć zwykłej pszennej mąki.
Miód – Do piernika dobry jest miód o wyrazistym, mocnym smaku, np. gryczany. Warto takiego użyć, ale spokojnie uda się też ze zwykłym np. wielokwiatowym.
Cukier – Można użyć białego cukru, jednak brązowy dodaje głębszego smaku i koloru.
Powidła śliwkowe – Sprawiają, że piernik jest wilgotny i dodają smaku. Jeżeli macie ochotę można użyć Czekośliwki.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11,5 cm. Moja keksówka była dość wysoka, można więc użyć trochę większej formy.
Szybki piernik polany czekoladą - przechowywanie
Piernik przechowywać zawinięty folią spożywczą lub w pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni.
Smacznego!
SZYBKI PIERNIK POLANY CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 130 g masła
- 300 g mąki orkiszowej (typ 700)
- 150 g cukru brązowego
- 150 g miodu
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g powideł śliwkowych
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 250 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do polania
- 150 g czekolady
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
- W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła i przyprawę piernikową, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
- Po kilku minutach (3-4), kiedy mieszanka trochę ostygnie, ale będzie ciepła, dolać mleko i wymieszać rózgą kuchenną, następnie wbić jajka i ponownie energicznie wymieszać.
- W trzech turach przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą, wmieszać ją dokładnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników i powstania jednolitego ciasta. Można też wmieszać 100 g śliwek suszonych (pokrojonych).
- Ciasto przelać do przygotowanej keksówki, piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
- Piernik wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
- W kąpieli wodnej lub w garnuszku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem. Wymieszać i odstawić na 2 minuty, aby polewa lekko zgęstniała (ale była jeszcze trochę ciepła; dzięki temu warstwa czekolady będzie grubsza). Czekoladą oblać piernik i rozsmarować ją dokładnie na wierzchu i bokach.
- Kiedy czekolada ostygnie, można kroić piernik.