Pomarańczowe ciastka brownie

Pomarańczowe ciastka brownie

Najbardziej czekoladowe ciastka jakie mogą być, czyli ciastka brownie. Jeśli kochacie czekoladę i wszystko co czekoladowe, te ciastka będą idealne. W wersji pomarańczowej smakują obłędnie. Są mięciutkie, rozpływają się w ustach. Przez dodatek skórki pomarańczowej pięknie pachną. Z lekką, pomarszczoną i zaraz po upieczeniu chrupką skorupką. Coś pysznego.
pomarańczowe ciastka brownie

Pomarańczowe ciastka brownie - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jajka można przez 10-15 minut ocieplić w ciepłej wodzie.

Czekolada – gorzka, powinna być dobrej jakości, najlepiej między 60-70%.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Alkohol – można pominąć, ale warto dodać bo dodaje ciastkom charakteru. Whisky można zastąpić rumem albo np. Amaretto.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.

Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.

Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.

Przepis na ok. 12 ciastek.

pomarańczowe ciastka brownie kolaż

Pomarańczowe ciastka brownie - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie

Smacznego!

pomarańczowe ciastka brownie

POMARAŃCZOWE CIASTKA BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Najbardziej czekoladowe ciastka jakie mogą być, czyli ciastka brownie. Pachnące pomarańczami.
Przepis na ok. 12 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 10 g kakao
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 ml whisky
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 70 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy wmieszać delikatnie szpatułką skórkę pomarańczową.
  • Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką, wlewając w międzyczasie małą porcję whisky.
  • Wsypać czekoladowe groszki i wmieszać je do masy. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10-11 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka brownie z m&m's a
ciasteczka brownie z m&m's a
korzenne brownie z pierniczkami a
korzenne brownie z pierniczkami
torcik brownie z kremem piernikowym 1a
torcik brownie z kremem piernikowym

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x