Ciasto dyniowe z czekoladą
Uwielbiam ciasto dyniowe z czekoladą, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczne, a to przez dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu. Do tego urocze, małe groszki gorzkiej czekolady. No po prostu idealne! I ten śliczny kolor, który działa energetyzująco w jesienne, chłodne dni. To jest przepis, który trzeba wykorzystać jak najszybciej.
Ciasto dyniowe z czekoladą - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej) i Hokkaido, mniej więcej w proporcji 1:1.
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 400 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 850 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.
Cukier – Warto użyć cukru brązowego dla smaku, ale nic się nie stanie jak użyjecie samego białego.
Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.
Ciasto dyniowe z czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 400 g puree z dyni
- 240 g mąki pszennej
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g oleju kokosowego
- 100 g cukru brązowego
- 80 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 60 ml soku pomarańczowego
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 150 g czekolady gorzkiej
- + 30 gram czekolady gorzkiej do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować tłuszczem (masłem lub olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać olej kokosowy, kiedy będzie płynny zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
- Czekoladę do ciasta i do posypania posiekać, odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
- Do miski dać puree dyniowe, jajka i cukry. Wymieszać dokładnie. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i wystudzony olej, ponownie wymieszać.
- Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo. Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać i posypać wierzch czekoladą. Piec ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek można wbić po 45 minutach, jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to piec ciasto kolejne 5 minut i sprawdzić ponownie.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.