Ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą

Uwielbiam ciasto dyniowe z czekoladą, a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczne, a to przez dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu. Do tego urocze, małe groszki gorzkiej czekolady. No po prostu idealne! I ten śliczny kolor, który działa energetyzująco w jesienne, chłodne dni. To jest przepis, który trzeba wykorzystać jak najszybciej.
ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej) i Hokkaido, mniej więcej w proporcji 1:1.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 400 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 850 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Cukier – Warto użyć cukru brązowego dla smaku, ale nic się nie stanie jak użyjecie samego białego.

Przepis na formę keksówkę 24×11 cm.

ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

ciasto dyniowe z czekoladą

Smacznego!

ciasto dyniowe z czekoladą

CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Ciasto dniowe jest mięciutkie, delikatne i rozpływa się w ustach.
Przepis na formę keksówkę 24×11cm.

SKŁADNIKI
  

  • 400 g puree z dyni
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczki cynamonu
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • + 30 gram czekolady gorzkiej do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować tłuszczem (masłem lub olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać olej kokosowy, kiedy będzie płynny zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Czekoladę do ciasta i do posypania posiekać, odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę, odłożyć.
  • Do miski dać puree dyniowe, jajka i cukry. Wymieszać dokładnie. Dodać sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i wystudzony olej, ponownie wymieszać.
  • Do miski z mokrymi składnikami przesiać mieszankę mąki. Wymieszać składniki aż się dokładnie połączą, ale nie mieszać za długo. Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i posypać wierzch czekoladą. Piec ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek można wbić po 45 minutach, jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to piec ciasto kolejne 5 minut i sprawdzić ponownie.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Zobacz także:

sernik dyniowy z oreo 1
sernik dyniowy z oreo
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo