Strona główna PRZEPISYCIASTA Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

przez Joanna | Chocololo
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Początkowo myślałam o Blondie, ale taką ilość cukru postanowiłam zostawić sobie na inny dzień. Wyszło idealnie. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, niewielkich rozmiarów, więc znika niesamowicie szybko.
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Przepis na formę 18×18 cm.

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką - przechowywanie

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu i polaniu czekoladą, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Smacznego!

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej?
Przepis na formę18x18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 80 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g malin

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 40-50 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Białą czekoladę (80 g) połamać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku. Ciepłym masłem zalać czekoladę, poczekać minutę i rozmieszać na gładki sos. Zostawić do wystudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać wystudzoną czekoladę z masłem, ciągle mieszając.
  • W trzech turach przesiać do ciasta mąkę z proszkiem. Mieszać całość szpatułką. Tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
  • Ciasto wylać do przygotowanej formy, wyrównać. Można stuknąć kilka razy dnem formy w blat kuchenny, aby ciasto się wyrównało. Na wierzchu poukładać maliny i posypać równomiernie kruszonką.
  • Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek wbić po 30 minutach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy trochę przestygnie, polać je białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Zobacz także:

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Delikatne, miękkie i puszyste ciasto cytrynowe z białą czekoladą i nutką kokosa. Do środka wrzuciłam odrobinę borówek, ale tylko trochę bo ciasto jest delikatne i nawet obsypane mąką owoce mogą opaść na dno. Ale to nic, na wierzchu mamy puszysty krem śmietankowy z mascarpone i dużo pysznych borówek.

kruchy placek z nutellą i malinami

Kruchy placek z Nutellą i malinami

Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami. Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowo-orzechowego kremu z lekko kwaskowymi malinami na kruchym, maślanym spodzie. W dodatku z chrupiącą, złotą kruszonką. Super ciasto do kawy, z garścią malin lub gałką lodów waniliowych. Tak niewiele składników, a efekt jest naprawdę smaczny.

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo