Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
Połączenie wszystkiego co słodkie i przepyszne: czekolada, karmel (a właściwie krówki) i kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady. Ten tort to totalna rozpusta. Przygotowałam go na pierwszy rok istnienia bloga i przysięgam, że jest słodko. Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy składa się z dwóch blatów czekoladowego ciasta, dużego ciastka z kawałkami czekolady i z dwóch rodzajów kremu krówkowego. Pierwszy, którym przełożony jest tort, ma w sobie śmietankę i mascarpone, natomiast cały tort obłożony jest krówkowym kremem maślanym z dodatkiem soli. Tort polany jest czekoladą i udekorowany ciasteczkami. Słodkie szaleństwo, ale jakie cudowne!
Tort czekoladowo-karmelowo-ciateczkowy - wskazówki
Prace nad tortem najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. U mnie wyglądało to tak:
1 dzień – Wieczorem rozpuścić krówki w śmietance do kremu z mascarpone i włożyć masę do lodówki na noc.
2 dzień – Upiec ciasta i ciasteczka, gdy wystygną przygotować krem z mascarpone i złożyć tort. Następnie schłodzić go przez noc w lodówce.
3 dzień –Przygotować krówkową masę maślaną, otynkować tort, ozdobić i po 2 godzinach można go kroić 😉
Ciasto czekoladowe.
Ciasto jest proste do przygotowania. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia może wyrosnąć z górką. Jeżeli zależy Wam na idealnie równym torcie górkę możną ściąć, ale można też zostawić i otynkować masą maślaną.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 35 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.
Ciastko z kawałkami czekolady.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale myślę, że sama gorzka będzie idealna. Cały tort jest wystarczająco słodki.
Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.
Ciastem wylepiamy tortownicę 20 cm do ok. 1-1,5 cm wysokości. Z pozostałego ciasta lepimy kuleczki o wadze ok. 14 gram i pieczemy z nich małe ciasteczka do dekoracji. Powinno ich wyjść ok. 16 sztuk.
Krem krówkowy z mascarpone.
Krówki – Użyłam krówek mlecznych, bardziej gumowatych i ciągnących niż kruche, ale kruche też powinny być ok.
Przygotowana śmietanka z krówkami, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Krem krówkowy maślany.
Krówki – W przypadku kremu maślanego użyłam krówek kruchych i takie polecam.
Masło i śmietanka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Masło musi być miękkie.
Przepis na tort o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm (z ciastkami 13 cm).
Tort czekoladowo-karmelowo-krówkowy - przechowywanie
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.
Przed krojeniem można wyjąć tort 15-20 minut wcześniej z lodówki. Masa maślana delikatnie zmięknie i będzie się ładniej kroić, nie jest to jednak konieczne.
Smacznego!
TORT CZEKOLADOWO-KARMELOWO-CIASTECZKOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 50 ml oleju
- 150 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na duże ciastko i ciasteczka
- 130 g masła (w temp. pokojowej)
- 170 g mąki pszennej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 70 g cukru białego
- 70 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem krówkowy z mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 200 g krówek
- 250 g mascarpone (zimne, z lodówki)
Składniki na krem krówkowy maślany
- 200 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
- 120 g krówek
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietanki 36 % (w temp. pokojowej)
- ½ łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy (20 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie dużego ciastka i ciasteczek
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni, tortownicę (20 cm) wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Przygotować też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ciasteczka.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki (mniejsze i nieco większe). Odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 4-5 minut. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę aż składniki dokładnie się połączą.
- Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
- Częścią ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę. Wylepić dokładnie i równo dno tortownicy, ciasto powinno mieć grubość ok.1,5 cm. Pozostałe ciasto odłożyć.
- Piec duże ciastko 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć i wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia.
- Z pozostałego ciasta uformować małe kuleczki (ok. 13-14 gram sztuka) i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Piec ok 8-9 minut, aż będą rumiane.
- Ciasteczka wyjąć, zostawić na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu krówkowego z mascarpone
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, wsypać połamane krówki. Podgrzewać i mieszać aż się całkowicie rozpuszczą i powstanie gładka masa. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- Zimne mascarpone miksować przez chwilkę (mikser, końcówki do ubijania) dodać schłodzony sos krówkowy i miksować 2-3 minuty do powstania puszystej, stabilnej masy.
Przygotowanie kremu maślanego krówkowego
- Do garnuszka z grubym dnem dać 20 gram masła i połamane krówki. Na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuścić krówki, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć ją z ognia, dodać śmietankę i sól, energicznie wymieszać. Powinien powstać gładki sos krówkowy. Odstawić go do ostudzenia, powinien mieć temperaturę pokojową, jak masło.
- Masło ucierać przez 2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Do masła przesiać połowę cukru pudru i miksować 2 minuty, następnie dodać drugą połowę i znów miksować, tym razem ok. 12-15 minut. Masa stanie się puszystsza i jasna.
- Łyżeczka po łyżeczce dodawać masę krówkową. Ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Każdą kolejną łyżeczkę dodawać gdy poprzednia się dokładnie wmiesza.
Składanie tortu i dekorowanie
- Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty. Położyć jeden (spód) na paterze lub talerzu. Wyłożyć na niego połowę kremu krówkowego z mascarpone.
- Na krem położyć duże ciastko i wyłożyć resztę kremu. Przykryć go drugim blatem czekoladowego ciasta. Boki wyrównać szpatułką. Całość schłodzić przez min. 6 godzin (najlepiej przez całą noc).
- Schłodzony tort obłożyć krówową masą maślaną, część masy włożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Tort schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
- W tym czasie przygotować polewę. Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Musi się ostudzić, ale wciąż być płynny.
- Czekoladą ozdobić tort. Można przy pomocy specjalnej butelki, worka cukierniczego lub po prostu łyżeczką zrobić tzw. drip i resztę wylać na wierzch.
- Tort schłodzić przez 15 minut, kiedy czekolada lekko zastygnie udekorować tort resztką kremu maślanego i ciasteczkami.
- Tort schłodzić w lodówce jeszcze kilka godzin. Jeżeli spędził całą noc w lodówce (przed nakładaniem masy maślanej i dekoracji, to wystarczą 2 godziny).
WSKAZÓWKI
Zobacz także:
Tort czekoladowo-kawowy
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
Czekoladowy tort Michałek
Tort zdecydowanie dla osób kochających czekoladę i popularne cukierki Michałki, oraz tych, którzy nie boją się słodyczy. Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku. Składa się z czekoladowego ciasta, wilgotnego i miękkiego. Do tego gęsty, czekoladowy krem z podpieczonymi orzeszkami ziemnymi, który konsystencją przypomina trufle.
Torcik czekoladowo-porzeczkowy
Wspaniałe połączenie czekolady i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki. Torcik czekoladowo-porzeczkowy, podobnie jak poprzedni brzoskwiniowo-kokosowy jest bardzo delikatny. Składa się z czekoladowego ciasta, które zawiera w sobie sporo migdałów. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Do tego krem-mus z czarnej porzeczki, o pięknym kolorze i pysznym smaku.
23 komentarze
Mam pytanie dot. Kremu krowkowego. Chcialabym zrobic go w smaku solonego karmelu, czy w zwiazku z tym mozna by dodac teoszke soli do masy ? Czy moze jakis inny krem moze Pani zaproponowac ?
Tak pewnie, można dodać soli do kremu. Zresztą w kremie maślanym-krówkowym jest już w podanych składnikach sól:)
Czy jeśli nie zachowań tych wszystkich odstępów czasowych, bo brakuje mi doby to coś się stanie?
Można przygotować ciasta i rozpuścić śmietankę z krówkami (tą, która musi się schłodzić) dzień wcześniej. Następnego dnia rano przygotować krem z mascarpone, złożyć i schłodzić 2-3 godziny, następnie otynkować tort. No i do lodówki, a po kilku godzinach do wieczora możne będzie ok. Tort może się jednak gorzej kroić bo w środku jest kruche ciastko, które z czasem mięknie. Smaki też się mniej „przegryzą”. Stąd też takie odstępy czasu. Pozdrawiam;-)
Wygląda obłędnie. Czy można zamiast kremu maślanego zrobić więcej tego z mascarpone i nim otynkować tort?
Można, chociaż ten maślany jest wygodniejszy do tynkowania i cięższy. Ale myślę, że powinno być ok. Pozdrawiam 🙂
Jestem w trakcie, a z masy krówkowej zrobiła się woda. Za nic nie wygląda to jak sos czy krem. Spadnie z ciasta. Oby zelatyna to uratowała.
Ciasto i ciasteczka ok ale do kremu na tynkowanie już boje się podchodzić.
Dzień dobry, bardzo mi przykro, nie wiem jak mogę pomóc. Nie rozumiem dokładnie, w trakcie którego etapu przygotowań Pani jest, ani co konkretnie się stało. Czy dopiero rozpuszcza Pani krówki, ubija już krem? Bez takich informacji ciężko udzielić odpowiedzi.
Wygląda pysznie! Czy do złożenia tortu konieczny jest rant?
Dziękuję:) Nie jest konieczny.
Mam pytanie o przygotowanie ciasta czekoladowego. Jajka wymieszać trzepaczką? Czy ubić? Czy masa powinna stać się puszysta? Nie ubijamy tu białek, nie ma też proszku do pieczenia. Zastanawiam się na czym będzie się spulchniać ciasto.
Dzień dobry, wszystko jest w przepisie. W cieście jest proszek do pieczenia i soda, robimy wszystko zgodnie z opisem. Jajka wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Pozdrawiam!
Witam. Czy ciastko nie będzie zbyt twarde do krojenia?
Dzień dobry, nie powinno jeśli nie będzie zbyt długo pieczone i tort się „przegryzie” odpowiednią ilość czasu. Wtedy mięknie i kroi się dobrze 🙂
Dzień dobry, bardzo ciekawy przepis. Chciałabym zrobić ten tort na chrzest syna ale jestem zupełnie niewprawiona. Mam kilka pytań i będę ogromnie wdzięczna, za odpowiedź. Z jakim maksymalnym wyprzedzeniem mogę wykonać krówki rozpuszczone w śmietance, krem krówkowy z mascarpone oraz krem maślany ? Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry! Krówki w śmietance muszą spędzić 12 godzin w lodówce, można je przetrzymać max 2 dni przed przygotowaniem kremu. Cały krem krówkowy najlepiej przygotować zaraz przed składaniem tortu. Krem maślany można przygotować nawet 3 dni wcześniej przed tynkowaniem pamiętając, żeby go wyciągnąć na 20-30 minut, żeby się ocieplił, można go też chwilkę ubić. We wskazówkach jest plan, dzień po dniu, kiedy najlepiej wykonać poszczególne etapy. Akurat w przypadku tego tortu, lepiej go przygotować wcześniej cały, czyli w te 3 dni (jak we wskazówkach) i zostawić zabezpieczony w lodówce i podać nawet na następny lub 2 dzień. Dobrze się przegryzie i ciastko w środku zmięknie. Pozdrawiam! 🙂
Tort wyszedł przepyszny! Wszyscy się zachwycali. Jedynie ciasteczka trochę za grube, więc następnym razem bym je spłaszczyła. Przepis cudo. Dla osoby, która nie piecze tortów, wszystko jasne i proste!
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie ❤️
Bardzo chciałabym zrobić ten tort na swoje imieniny, wygląda super i na pewno tak smakuje, ale chciałabym przełamać tą słodycz. Czy pasowałaby np frużelina z borówki amerykańskiej lub wiśniowej lub mus? Proszę o radę.
Dzień dobry! W tym torcie lepiej nie dawać zbyt dużej ilość frużeliny, żeby tort dobrze się kroił i ciastko zmiękło od kremu. Można posmarować cienką warstwą blaty i ciastko. Najlepiej konfiturą np. porzeczkową, wiśniową. Takimi mocno kwaśnymi i charakterystycznymi. Można też ciasto czekoladowe odrobinę nasączyć kwaśnym sokiem wiśniowym. Dla dodatkowego smaku, całkiem nieźle sprawdzą się suszone wiśnie, które można z grubsza pokrojone dodać do ciasteczek i dużego ciastka. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo dziękuję za radę, zrobię wersje z suszonymi wiśniami i nasączę blaty czekoladowe kwaśnym sokiem wiśniowym. Myślę, że to połączenie z wiśniami okaże się dobrym pomysłem. Serdecznie pozdrawiam.
Czy można pominąć albo mocno uciąć cukier w kremie maślanym?
Nie ucinałabym cukru, on nadaje też konsystencję i krem nie będzie puszysty.