Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)
Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!
Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada na spód – Gorzka, najlepiej min. 60%,
Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z czereśniami i wylać na ciasto.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia) - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWY Z CZEREŚNIAMI (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g herbatników
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na warstwę czereśniową
- 450 g czereśni
- 1 op galaretki wiśniowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odłożyć.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypać czekoladę i wmieszać ją do masy.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
- Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować owoce na wierzch.
Przygotowanie galaretki
- Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml wrzątku i wlać do miski. Wsypać całą saszetkę galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia. Galaretkę mieszać co jakiś czas, pilnując momentu gdy zacznie tężeć.
- Czereśnie umyć i osuszyć. Oderwać ogonki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Wsypać owoce do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć całość na masę serową. Sernik schładzać w lodówce min. 6 godzin. Najlepiej całą noc.
Zobacz także:
Sernik kajmakowy z czekoladą
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)
Pyszny i prosty do przygotowania serniczek, w formie eleganckiej tarty. Spód składa się z poruszonych herbatników z masłem. Masa serowa z dodatkiem białej czekolady jest aksamitna, delikatna i kremowa. Do tego duża ilość truskawek w galaretce.
Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.