Czekoladowe ciasto z cukinią
Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem. Nie czuć w nim ani trochę cukinii, więc jak poczęstujecie kogoś i poprosicie by zgadł tajemniczy składnik, to jest prawie pewne, że nie odgadnie zagadki. Ciasto jest jednak dzięki niej niesamowicie wilgotne, a na następny dzień jeszcze lepsze. Jest odrobinę ciężkie, mocno czekoladowe, ale w miękkie i delikatne w tym samym czasie. Czekoladowe ciasto z cukinii jest też bardzo proste do przygotowania, nie jest pracochłonne i to też jest ogromna zaleta. Polane jest oczywiście czekoladową polewą. Nie mogło jej zabraknąć! Dodatkowo posypałam je odrobiną wiórków czekoladowych, ale można wykorzystać posiekane orzechy. Włoskie będą znakomite. To bardzo dobre ciacho, polecam przepis gorąco i zachęcam do wypróbowania.
Czekoladowe ciasto z cukinią - wskazówki
Ciasto czekoladowe z cukinią jest bardzo proste do przygotowania. Sprawdźcie kilka wskazówek, żeby wszystko poszło niesamowicie gładko i przyjemnie.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z cukinii?
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukinia – Trzemy ją ze skórką, na małych oczkach i nie odciskamy jej. Taką bardzo bardzo soczystą cukinię można lekko odcisnąć na sicie, ale nie tak żeby była sucha. Musi być dalej wilgotna, tylko bez nadmiaru wody.
Do przepisu potrzeba 300 gram już startej cukinii. Tyle otrzymamy z 1 średniej cukinii o wadze ok. 320-330 gram. Trzeba ją umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć. Nie trzeba obierać jej ze skórki, ale jeśli macie okaz z dużymi pestkami w środku, trzeba je wydrążyć.
Jogurt – Naturalny, gęsty jogurt w kubeczki. Powinien być w temperaturze pokojowej. Tą małą ilość (100g) można dać do niewielkiej miseczki i włożyć ją do ciepłej wody. Szybciej się ociepli.
Cukier – Użyłam białego, drobnego cukru. Można użyć cukru brązowego.
Mąka – Pszenna mąka tortowa. Myślę, że w przypadku tego ciasta będzie odpowiednia też orkiszowa mąka jasna typ. 700. Więc jak chcecie zamienić mąkę pszenną, to właśnie na orkiszową.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Gorzka min. 60% i mleczna. Sama mleczna będzie zbyt słodka, a polewa bardzo płynna. Jeśli chcecie wykorzystać samą gorzką czekoladę, dajcie jej 65 gram.
Ciasto czekoladowe z cukinią pieczemy 50-55 minut w temp. 175 stopni C. Sprawdzamy je patyczkiem, jeśli jest wilgotny i oblepiony surowym ciastem, wtedy pieczemy je dodatkowe 5 minut i sprawdzamy ponownie.
Można upiec ciasto w większej tortownicy 22 cm. Będzie niższe, czas pieczenia trzeba skrócić do ok. 45 minut. Również sprawdzamy patyczkiem.
Przepis tortownicę 20 cm.
Czekoladowe ciasto z cukinią - przechowywanie
Ciasto z cukinią można przechowywać w pojemniku spożywczym lub na talerzu zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z cukinii:
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 300 g cukinii
- 280 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 100 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na polewę
- 80 ml śmietanki 36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Nie odciskać i odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Do miski z cukinią dodać olej, jogurt, jajka i cukier. Wymieszać dokładnie. Przesiać do masy suche składniki i wymieszać do połączenia.
- Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- Polewą polać równomiernie ciasto i posypać czekoladowymi wiórkami.