Pomarańczowa babka marmurkowa
Aromatyczna, pomarańczowa babka marmurkowa na Święta to jest to. Pyszna, mięsista, wilgotna i pachnąca orzeźwiającą pomarańczą. Ale co ja tam gadam, ta świąteczna babka może się u Was pojawić również każdego innego dnia do kawy i też będzie super. Ucierana, maślana, polana czekoladową polewą. Surowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dzięki czemu możemy uzyskać marmurkowy, dwukolorowy efekt. Przepyszna i efektowna, kawałki będę znikać jeden za drugim.
Marmurkowa babka z pomarańczą - wskazówki do przepisu
Masło – Powinno być w temperaturze (chłodniejszej) pokojowej. Najlepiej, aby masło było miękkie, ale nie za miękkie (takie, żeby można je było rozsmarować na kromce, ale z lekkim oporem). Zbyt miękkie słabo się uciera. W trakcie ucierania masło się lekko ociepli samo.
Cukier – Drobny do wypieków, nie rozpuści się on całkowicie w maśle.
Cukier waniliowy – Można zastąpić go też pastą waniliową lub ekstraktem, ale dodajemy je po utarciu masła z cukrem
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Do ciasta potrzebna jest skórka z całej dużej pomarańczy, ale jeśli macie małe, to użyjcie z dwóch.
Sok pomarańczowy – Świeży sok pomarańczowy, najlepiej wycisnąć go z pomarańczy, z której już otarliście skórkę.
Czekolada do polewy – Gorzka 60-70% i mleczna.
Dla smaku i aromatu, można do polewy dodać odrobinę startej skórki pomarańczowej lub posypać ją pokrojoną w kostkę kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis na formę 20×10 cm.
Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.
Pomarańczowa babka marmurkowa - przechowywanie
Marmurkową babkę pomarańczową można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Najlepiej zabezpieczoną folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku.
Można ją przechowywać także lodówce (jeśli lubicie; z lodówki będzie twardsza) do 5 dni.
Smacznego!
Przepis na pomarańczową babkę marmurkową:

POMARAŃCZOWA BABKA MARMURKOWA
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na babkę
- 125 g masła (miękkiego)
- 3 jajka L (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 120 ml soku pomarańczowego (świeżego)
- 180 g mąki pszennej
- 10 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 15 g masła
- 30 g czekolady gorzkiej
- 20 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babki
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę (180 g), proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć. W osobnych miseczkach przygotować też mąkę (10 g) i kakao.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie, ciągle miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Kolejne dodawać, gdy poprzednie będzie wmieszane.
- Do masła z cukrem i jajkami przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować na małych obrotach do połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy i chwilę zmiksować.
- Połowę ciasta dać do osobnej miski. Do pierwszej części wmieszać przygotowaną mąkę, a do drugiej kakao.
- Oba ciasta wykładać naprzemiennie do formy, raz część jasnego, raz ciemnego. Na końcu zrobić widelcem lub patyczkiem kilka zawijasów.
- Babkę piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie, lub gdy lekko się ostudzi wyłożyć na kratkę do studzenia.
Przygotowanie polewy
- W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamane czekolady i masło. Wymieszać i odstawić do ostudzenia, następnie rozsmarować na wierzchu babki.