Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę (180 g), proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć. W osobnych miseczkach przygotować też mąkę (10 g) i kakao.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie, ciągle miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Kolejne dodawać, gdy poprzednie będzie wmieszane.
Do masła z cukrem i jajkami przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować na małych obrotach do połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy i chwilę zmiksować.
Połowę ciasta dać do osobnej miski. Do pierwszej części wmieszać przygotowaną mąkę, a do drugiej kakao.
Oba ciasta wykładać naprzemiennie do formy, raz część jasnego, raz ciemnego. Na końcu zrobić widelcem lub patyczkiem kilka zawijasów.
Babkę piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie, lub gdy lekko się ostudzi wyłożyć na kratkę do studzenia.