Cofnij
przepis na pomarańczową babkę marmurkową

POMARAŃCZOWA BABKA MARMURKOWA

Joanna | Chocololo
Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa z pomarańczą.
Przepis na formę 20x10 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 ml soku pomarańczowego (świeżego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 15 g masła
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 20 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę (180 g), proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć. W osobnych miseczkach przygotować też mąkę (10 g) i kakao.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie, ciągle miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Kolejne dodawać, gdy poprzednie będzie wmieszane.
  • Do masła z cukrem i jajkami przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować na małych obrotach do połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy i chwilę zmiksować.
  • Połowę ciasta dać do osobnej miski. Do pierwszej części wmieszać przygotowaną mąkę, a do drugiej kakao.
  • Oba ciasta wykładać naprzemiennie do formy, raz część jasnego, raz ciemnego. Na końcu zrobić widelcem lub patyczkiem kilka zawijasów.
  • Babkę piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie, lub gdy lekko się ostudzi wyłożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamane czekolady i masło. Wymieszać i odstawić do ostudzenia, następnie rozsmarować na wierzchu babki.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, babka łaciata, babka marmurkowa, ciasto, pomarańcza, skórka pomarańczowa