Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.
Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia) - wskazówki
Spód.
Herbatnikowy spód w tym przepisie jest dosyć gruby (taki bardzo lubię), jeżeli lubicie cieńszy spód zróbcie go z 2/3 porcji.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada – gorzka, najlepiej min. 60 %.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Mus wiśniowy.
W przepisie jest podane opakowanie wiśni mrożonych, których waga to 450 gram. Wiśnie podczas duszenia puszczą dużo soku. Po zredukowaniu go powstanie niecała szklanka (poj. 250 ml) gęstych, rozgotowanych wiśni.
Sernik przed podaniem można wyjąć 30 minut wcześniej aby się ocieplił i łatwiej kroił. Chociaż spód i tak jest bardzo chrupki i twardszy, to przez dodatek czekolady.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia) - przechowywanie
Przechowywać sernik w pojemniku, lub w tortownicy zabezpieczony folią. W lodówce. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składnik na spód
- 200 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na mus wiśniowy
- 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki.
- Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować mus na wierzch.
Przygotowanie musu wiśniowego
- Wiśnie włożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Dodać łyżkę soku z cytrynu i dusić aż puszczą sok. Następnie gotować wiśnie, mieszając często aby się nie przypaliły. Gotować, aż sok będzie zredukowany.
- Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać galaretkę (jak na opakowaniu, tylko z połowy porcji wody) i dobrze wymieszać.
- Do gorącej galaretki dać przygotowane wiśnie i zmiksować wszystko na mus (blenderem). Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
- Tężejący mus wylać na masę serową. Pozostawić sernik w lodówce na 10 godzin, najlepiej na noc.
- Po tym czasie można udekorować sernik np. bitą śmietną i wiórkami czekolady.
Zobacz także:
SERNIK FERRERO ROCHER
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.
SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
SERNIK DYNIOWY Z OREO
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.