Tort Pączek z różą i białą czekoladą
Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa. Składa się z dwóch osobno pieczonych blatów ciasta na occie jabłkowym i kwaśniej śmietanie z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. W środku, poza kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki znajdziecie aromatyczną, słodką konfiturę różaną. Koniecznie wypróbujcie. Tort jest wspaniały.
Tort Pączek z różą i białą czekoladą - wskazówki
Ciasto.
Tort składa się z dwóch ciast, które pieczemy osobno.
Można wyrobić ciasto i rozlać równo do dwóch przygotowanych tortownic i piec oba jednocześnie, ale można też piec jedno po drugim. Pamiętając jednak, by równo podzielić składniki na pół i przygotować ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Nie wolno surowego ciasta zostawić w tortownicy, żeby czekało na swoją kolej pieczenia.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.
Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie wolno ich pomijać.
Krem.
Przygotowanie kremu wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.
– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Tort można ozdobić kwiatami lub owocami.
Przepis na tort o średnicy 20 cm, składający się z dwóch blatów ciasta.
Tort Pączek z różą i białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać tort w specjalnym pojemniku na tort, lub zabezpieczony folią spożywczą , żeby nie przeszedł zapachami z lodówki. Spożyć do 2 dni.
Smacznego!
TORT PĄCZEK Z RÓŻĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 60 g masła
- 120 ml oleju rzepakowego
- 180 g cukru białego
- 4 jajka
- 180 ml octu jabłkowego
- 160 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
- 1 op cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady białej
- 200 g mascarpone
Dodatkowo
- 1 słoiczek (ok. 250 g) konfitury z róży ( takiej do pączków)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dwie tortownice (średnica 20 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki.
- W garnuszku roztopić masło, odłożyć do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić na bok.
- Przygotować i odmierzyć wcześniej ocet, śmietanę i olej. Do oleju wlać masło i wymieszać.
- Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić jajka mikserem (końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i gęstą masę. Zajmie to kilka minut.
- Zmniejszyć obroty na najmniejsze i wlewać powoli masło z olejem, następnie w trzech porcjach śmietanę. Gdy wszystko się połączy przestać miksować.
- Do masy w kilku turach przesiewać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Najlepiej robić to delikatnie szpatułką. Dodawać na zmianę: część mąki i część octu.
- Gdy wszystko będzie dobrze połączone, rozlać ciasto po równo do przygotowanych tortownic. Piec 30-35 minut.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut w tortownicy, po tym czasie można je wyjąć i ostudzić na kratce.
Przygotować krem
- W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zdjąć z ognia. Mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, jednolity sos.
- Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie włożyć ją do lodówki na 12 godzin. Mascarpone również tyle schładzać.
- Umieścić w misce schłodzone mascarpone i sos czekoladowy. Ubijać mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta (ok. 2-3 minuty).
Składnie tortu
- Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu. Dokoła brzegu wyłożyć krem (zrobić takie jakby gniazdko, zabezpieczy konfiturę). Do środka wyłożyć konfiturę i wyrównać.
- Na konfiturę wyłożyć krem i wyrównać, zostawić trochę kremu do dekoracji (ok. ¼). Przykryć równo drugim ciastem i nałożyć na boki i wierzch resztę kremu. Wyrównać szpatułką i ozdobić według uznania.
Zobacz także:
TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników. Z serem, kremem czekoladowo-orzechowym czy różnymi dżemami i owocami. Pycha. Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole.
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.