Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą
Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi. Idealna propozycja na śniadanie, zarówno pierwsze jak i drugie. Pyszne zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie.
Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą - wskazówki
Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Drożdże – Polecam suszone, ale można użyć świeżych. Należy przygotować rozczyn. 15 gram drożdży pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru, dolać 4 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszać i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn się spieni i podwoi objętość. Składniki na rozczyn bierzemy ze składników, które są przygotowane na ciasto.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Przepis na ok. 12-15 niewielkich bułeczek. U mnie wyszło 15, piekłam je w ceramicznym prostokątnym naczyniu o wymiarach 30×20 cm.
Bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą - przechowywanie
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć w formie folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Bułeczki można mrozić. Mrozimy bułeczki, które nie są oblane czekoladą. Należy je schować do pojemnika (można je podzielić i pakować pojedynczo) lub zabezpieczyć folią spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy.
Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wyłożyć bułeczkę na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzch dać odrobinę masła lub skropić mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczka się ociepli i zmięknie.
Smacznego!
BUŁECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 30 g cukru białego (drobnego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 6 g drożdży suszonych
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie
- 300 g masła orzechowego
- 50 g cukru brązowego
- 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
- garść orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- W niewielkim garnuszku rozpuścić masło i odstawić. Mleko podgrzać, ma być letnio-ciepłe, nie gorące.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 4-5 minut.
- Następnie wlewać stopniowo masło. Miksować kolejne 3-4 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne, miękkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia
- Masło orzechowe dobrze wymieszać z cukrem. Czekoladę posiekać i odłożyć.
Przygotowanie bułeczek
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
- Na ciasto wyłożyć masło orzechowe i rozsmarować. Posypać równomiernie czekoladą.
- Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 12-15 równych części (ok 2 cm). Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków.
- Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczenie bułeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki 20-25 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją.
- Po lekkim ostygnięciu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Zobacz także:
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa. Czy jest coś lepszego niż taka bułeczka z kawą na śniadanie? 2 bułeczki.
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ
Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą i nutką cynamonu, polane sosem z białej czekolady i posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Czego chcieć więcej? No może małą filiżankę kawy do tego.
BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.