Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową
Przepyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i słodką, lepką czekoladową polewą. Ciasto pachnie jabłkami, cynamonem i kakao. Jest bardzo smaczne, idealne na jesień. Jeśli składniki osiągną temperaturę pokojową, to ciasto robi się całkiem szybko. Jest też niewielkie i dość płaskie więc równie szybko stygnie, a polane polewą można chwilę schłodzić w lodówce przed skrojeniem. Polewa wspaniale wdziera się w pory ciasta i idealnie je nawilża. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało, więc koniecznie spróbujcie.
Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową - wskazówki
Składniki potrzebne do czekoladowego ciasta z jabłkami:
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Może być też 12%. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Jabłka – Do ciasta potrzeba 350 g jabłek. To ok. 2 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można użyć jasnej mąki orkiszowej typ 700.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w formie.
Przepis na formę 20×20 cm.
Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową - przechowywanie
Ciasto czekoladowe z jabłkami można przez 24 godziny zostawić w temp. pokojowej. Najlepiej jednak przechowywać je w lodówce. Może pozostać w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. W lodówce ciasto może pozostać do 2-3 dni.
Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami:
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 80 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 1 jajko duże (w temp. pokojowej)
- 50 g śmietany śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 140 g mąki
- 20 g kakao
- 80 g cukru drobnego
- 350 g jabłek (ok. 2 małe jabłka)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę
- 50 g masła
- 20 g kakao
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- 30-40 g orzechów włoskich lub pekan
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W większej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dolać śmietanę i ponownie zmiksować. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką, aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
- Orzechy z grubsza posiekać i odłożyć.
- Do garnuszka dać masło, wlać mleko i podgrzać do rozpuszczenia masła. Do masy dodać kakao i cukier puder. Podgrzewać jeszcze chwilę, mieszając całość do rozpuszczenia cukru i powstania gęstej polewy.
- Odstawić polewę do lekkiego przestudzenia. Powinna nieco zgęstnieć. Wylać ją na ciasto i rozsmarować. Posypać wierzch równomiernie orzechami.
- Ciasto można kroić od razu po ostudzeniu polewy lub schłodzić je wcześniej przez 10 minut w lodówce.