Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową

Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową

Przepyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i słodką, lepką czekoladową polewą. Ciasto pachnie jabłkami, cynamonem i kakao. Jest bardzo smaczne, idealne na jesień. Jeśli składniki osiągną temperaturę pokojową, to ciasto robi się całkiem szybko. Jest też niewielkie i dość płaskie więc równie szybko stygnie, a polane polewą można chwilę schłodzić w lodówce przed skrojeniem. Polewa wspaniale wdziera się w pory ciasta i idealnie je nawilża. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało, więc koniecznie spróbujcie.
czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową

Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową - wskazówki

Składniki potrzebne do czekoladowego ciasta z jabłkami:

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Może być też 12%. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Jabłka – Do ciasta potrzeba 350 g jabłek. To ok. 2 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można użyć jasnej mąki orkiszowej typ 700.

Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w formie.

Przepis na formę 20×20 cm.

przepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową

Czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową - przechowywanie

Ciasto czekoladowe z jabłkami można przez 24 godziny zostawić w temp. pokojowej. Najlepiej jednak przechowywać je w lodówce. Może pozostać w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. W lodówce ciasto może pozostać do 2-3 dni.

czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową

Smacznego!

Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami:

czekoladowe ciasto z jabłkami i polewą czekoladową

CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i słodką polewą czekoladową.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 80 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 1 jajko duże (w temp. pokojowej)
  • 50 g śmietany śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki
  • 20 g kakao
  • 80 g cukru drobnego
  • 350 g jabłek (ok. 2 małe jabłka)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 50 g masła
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo

  • 30-40 g orzechów włoskich lub pekan

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W większej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmieszać śmietanę. Skończyć miksować gdy składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Orzechy z grubsza posiekać i odłożyć.
  • Do garnuszka dać masło, wlać mleko i podgrzać do rozpuszczenia masła. Do masy dodać kakao i cukier puder. Podgrzewać jeszcze chwilę, mieszając całość do rozpuszczenia cukru i powstania gęstej polewy.
  • Odstawić polewę do lekkiego przestudzenia. Powinna lekko zgęstnieć. Wylać ją na ciasto i rozsmarować. Posypać wierzch równomiernie orzechami.
  • Ciasto można kroić od razu po ostudzeniu polewy lub schłodzić je wcześniej przez 10 minut w lodówce.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jabłkami, jabłka, kakao, orzechy

Zobacz także:

czekoladowe ciasto salceson z jabłkami
czekoladowe ciasto salceson z jabłkami
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
0 FacebookPinterestEmail

3 komentarze

Ola 22 października 2024 - 09:14

Piękne❤️w składnikach pominęłaś biała czekoladę, ile jej dodać ?

Reply
Ola 22 października 2024 - 09:16

A może nie ma białej czekolady ? Bo dalej w przepisie jej brak i tu chyba bardziej pasowałaby ciemna nie biała

Reply
Joanna | Chocololo 22 października 2024 - 10:39

Nie ma czekolady, to mój błąd. W tym przepisie jest samo kakao 🙂 Dziękuję za komentarz, już poprawiłam❤️

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo