Babka marmurkowa z czekoladą
Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste. Ciemna część ciasta jest mocno czekoladowa i wilgotna, cięższa od jasnej, co podczas jedzenia jest wyczuwalne. Na pewno na blogu pojawi się jeszcze jakaś wersja marmurkowej babki. Ta pochodzi z książki „Czekolada” E.Lanlarda, przepis jest niezmieniony, dokładnie taki jaki znajdziecie w książce (choć korciło mnie żeby coś zmienić).
Babka marmurkowa z czekoladą - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Esencja waniliowa – Jeżeli nie posiadacie, można pominąć. Można też dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią.
Podczas przygotowania ciasta można mieć wrażenie, że ciasta (już podzielone, po dodaniu czekolady i ekstraktu) przed dodaniem białek są za gęste. Fakt, ciężko je połączyć delikatnie i jednocześnie tak, aby piana z białek nie opadła. Opadnie, choć starajcie się jak najdelikatniej mieszać. Ciasto ma w sobie dużo proszku do pieczenia więc urośnie.
Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Może być gorzka lub mleczna.
Przepis na keksówkę 11×21 cm.
Babka marmurkowa z czekoladą - przechowywanie
Babka może być przechowywana nawet do 4 dni. Trzeba ją dobrze zabezpieczyć przed wysychaniem, najlepiej w szczelny pojemniku lub dokładnie zawinąć folią spożywczą. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 125 g czekolady gorzkiej
- 5 jajek
- 125 g cukru drobnego (biały lub trzcinowy jasny)
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji lub pasty waniliowej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać w kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Masło roztopić w garnuszku i również odstawić do wystudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo pod koniec wlewać masło.
- Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką. Ciasto podzielić równo na dwie części (do dwóch misek).
- Do jednej części ciasta dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej wlać czekoladę, powoli, ciągle mieszając.
- Białka ubić na sztywną pianę. Miska, w której będą ubijane białka (mieszadła miksera też) muszą być czyste i suche.
- Pianę podzielić równo między oba ciasta (czekoladowe i waniliowe) i delikatnie ją wmieszać szpatułką.
- Ciasta przełożyć do keksówek. Na przemian nakładać ciemne i jasne, lub wyłożyć na dno połowę jasnego ciasta, potem ciemne i zakryć jasnym. Porobić zygzaki patyczkiem.
- Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10 minut, następnie przenieść babkę na kartkę do studzenia.
Zobacz także:
BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.