Strona główna PRZEPISYBABKI Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną

przez Joanna | Chocololo
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami  migdałów. Można ją upiec już dziś, na święta, w trakcie świąt… no trzeba ją upiec, bo w każdym wypadku sprawdzi się wyśmienicie.
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą a

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeżeli czekolada się zwarzy – zarówno biała do ciasta, jak i gorzka do polewy – Należy zagotować wodę i dolać 2 łyżki wrzątku bardzo szybko mieszając masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta (raczej w przypadku polewy) można dodać kolejną łyżkę wrzątku, pamiętając aby mieszać energicznie.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm.

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie

Babkę należy przechowywać w pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 4 dni.

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą
Smacznego!
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami  migdałów.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła
  • 150 g czekolady białej
  • 4 jajka (duże)
  • 130 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów mielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g żurawiny suszonej
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Polewa

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę do babki nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
  • W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać gdy się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  • Posiekać żurawinę i również odłożyć. Na talerzyk zetrzeć skórkę z pomarańczy.
  • Przygotować dwie większe miski. Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski dać żółtka, do drugiej białka.
  • Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Do żółtek wsypać cukier, ubijać całość mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
  • Wsypać przygotowaną mąkę, migdały i proszek. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Dodać posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczy, wymieszać szpatułką. Powoli, bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
  • Równomiernie wylać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut. Można po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka czy babka jest upieczona.
  • Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do lekkiego ostudzenia, ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać posiekaną czekoladę i poczekać aż się rozpuści, wymieszać na gładki sos. Polać wystudzoną babkę i posypać migdałami.

Zobacz także:

ciasteczka z żurawiną i czekoladą a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne. Będą idealne na święta.

ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1

CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i święta.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

1 komentarz

Dorota 24 marca 2023 - 21:58

Piękne i wyborne ciasta. Na pewno skorzystam z przepisów.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo