Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną

  • 28 listopada 2020
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1
Total
27
Shares
3
0
24

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami  migdałów. Można ją upiec już dziś, na święta, w trakcie świąt… no trzeba ją upiec, bo w każdym wypadku sprawdzi się wyśmienicie.
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą a

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeżeli czekolada się zwarzy – zarówno biała do ciasta, jak i gorzka do polewy – Należy zagotować wodę i dolać 2 łyżki wrzątku bardzo szybko mieszając masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta (raczej w przypadku polewy) można dodać kolejną łyżkę wrzątku, pamiętając aby mieszać energicznie.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm.

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie

Babkę należy przechowywać w pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 4 dni.

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą
Smacznego!
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami  migdałów.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła
  • 150 g czekolady białej
  • 4 jajka (duże)
  • 130 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów mielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g żurawiny suszonej
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Polewa

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę do babki nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
  • W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać gdy się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  • Posiekać żurawinę i również odłożyć. Na talerzyk zetrzeć skórkę z pomarańczy.
  • Przygotować dwie większe miski. Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski dać żółtka, do drugiej białka.
  • Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Do żółtek wsypać cukier, ubijać całość mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
  • Wsypać przygotowaną mąkę, migdały i proszek. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Dodać posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczy, wymieszać szpatułką. Powoli, bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
  • Równomiernie wylać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut. Można po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka czy babka jest upieczona.
  • Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do lekkiego ostudzenia, ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać posiekaną czekoladę i poczekać aż się rozpuści, wymieszać na gładki sos. Polać wystudzoną babkę i posypać migdałami.

Zobacz także:

ciasteczka z żurawiną i czekoladą a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne. Będą idealne na święta.

ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1

CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i święta.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
27
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 24
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • migdały
  • pomarańcze
  • śmietana kremówka
  • żurawina
Poprzedni artykuł
Sernik ferrero rocher 1
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik Ferrero Rocher

  • 25 listopada 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka z oreo i czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z Oreo i czekoladą

  • 1 grudnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.