Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeżeli czekolada się zwarzy – zarówno biała do ciasta, jak i gorzka do polewy – Należy zagotować wodę i dolać 2 łyżki wrzątku bardzo szybko mieszając masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta (raczej w przypadku polewy) można dodać kolejną łyżkę wrzątku, pamiętając aby mieszać energicznie.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm.
Babkę należy przechowywać w pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne. Będą idealne na święta.
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę.
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i święta.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.