Tort czekoladowo-kawowy
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
Tort czekoladowo-kawowy - wskazówki
Przygotowanie kremu kawowego wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.
Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:
– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.
– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
– Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach.
Krem kawowy – W przepisie dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dać trochę więcej w zależności od tego jakiej firmy kawy używamy. Warto spróbować przed schłodzeniem czy śmietanka z czekoladą i kawą jest intensywnie kawowa.
– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Krem maślany – Masło i śmietanka na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tort czekoladowo-kawowy - przechowywanie
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby masa maślana zmiękła. Będzie się lepiej kroił.
Smacznego!
TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka cukru brązowego
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem kawowy
- 300 g mascarpone (schłodzone)
- 500 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady białej
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki na maślany krem kakaowy
- 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
- 350 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 70 ml śmietanki 36% (temp. pokojowa)
- szczypta soli
Dodatkowo
- filiżanka mocnej kawy do nasączenia
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu kawowego
- Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
- Wsypać kawę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i schować do lodówki na 12 godzin.
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej (w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) podgrzać olej, wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z garnka. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i odstawić do wystudzenia.
- Mąkę przesiać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
- W kolejnej misce wymieszać maślankę z jajkami i cukrem. Powoli, energicznie mieszając wlewać ostudzoną czekoladę, gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Dobrze wymieszać.
- Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie i wyjąć.
Ubijanie kremu kawowego i składanie tortu
- Przygotować wcześniej filiżankę mocnej kawy żeby ostygła. Z ciasta ściąć górkę. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
- W misce umieścić schłodzone mascarpone i przygotowany kawowy sos. Ubijać 2-3 minuty mikserem aż masa będzie puszysta i stanie się gęsta, sztywniejsza.
- Pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Nasączyć kawą. Wyłożyć ⅓ kremu kawowego, wyrównać, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywanie kremu kakaowego.
Przygotować krem kakaowy
- Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
- Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec stopniowo dodając śmietankę i szczyptę soli.
- Kremem obłożyć tort, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Można też posypać na koniec kakao.
- Tort schłodzić w lodówce.
Zobacz także:
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.