Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)
Fajny przepis na lekko różowe, truskawkowe oponki z czekoladą. Ich różowy kolor jest zasługą zblendowanych na mus truskawek. Oprócz koloru dodają też smaku, a przede wszystkim oponki dzięki nim są bardzo wilgotne. Przygotowanie pieczonych oponek zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich smakiem. Do ciasta warto dodać dodatkową porcję truskawek pokrojonych w naprawdę małą kostkę. Truskawkowe oponki polane są czekoladą, a dla dodatkowego smaku posypałam je pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi. Pychoty!
Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone) - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Truskawki – Użyłam świeżych zblendowanych truskawek (przygotujecie trochę więcej truskawek do blendowania, żeby po odszypułkowaniu i zblendowaniu wyszło 120 ml, czyli będzie potrzebnych jakieś 150 g truskawek).
Można użyć mrożonych truskawek. Najważniejsze, aby je wcześniej rozmrozić. No i żeby miały temperaturę pokojową (po zblendowaniu).
Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Mało, dosłownie 3-4 truskawki (łączna waga ok. 35 g). Nie dodawajcie więcej, ponieważ oponki będą za wilgotne i nie zachowają ładnego kształtu. Truskawki trzeba pokroić w maleńką kostkę.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.
Warto napełnić ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na 12 małych oponek.
Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone) - przechowywanie
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Truskawkowe oponki z czekoladą najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.
Można zostawić je w temperaturze pokojowej na cały dzień do momentu upieczenia, ale później warto schować je do lodówki.
Smacznego!
TRUSKAWKOWE OPONKI Z CZEKOLADĄ (PIECZONE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na oponki
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 140 g mąki pszennej
- 30 ml oleju
- 120 ml truskawek zblendowanych na mus
- 60 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 35 g truskawek pokrojonych w drobną kosteczkę
Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju
- kilka liofilizowanych truskawek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na oponki dokładnie nasmarować masłem.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
- W dużej misce wymieszać dokładnie mus truskawkowy (zblendowane truskawki), jajko, cukier, cukier waniliowy i olej. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wmieszać je szpatułką.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać liofilizowanymi truskawkami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
3 komentarze
Nie mam formy na oponki mogę upiec jako muffinki? Czas pieczenia zapewne trochę dłuższy bo foremki większe?
Można piec w formie muffinek i wydłużyć czas pieczenia do ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Z podanych proporcji wyjdzie tak 6-7 muffinek:)
Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz♥️