Strona główna PRZEPISYTORTY I TORCIKIkremy do tortu Czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

Czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

przez Joanna | Chocololo
czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

Czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

Gęsty, czekoladowy krem do tortu z dodatkiem mleka w proszku. Ten krem możecie wykorzystać zarówno do cięższych ciast czekoladowych, jak i do lekkich biszkoptów. Jest prosty do przygotowania, ale trzeba pamiętać, żeby przygotować sobie wcześniej śmietankę z czekoladą i mlekiem w proszku. Dobrze schłodzone są gwarancją ładnie ubitego, puszystego kremu. W tym wpisie znajdziecie wskazówki dotyczące składników oraz przygotowania kremu krok po kroku, a na końcu przepis na czekoladowy krem do tortu z gramaturą.
czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

Czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku) - wskazówki

Jakich składników użyć do czekoladowego kremu do tortu?

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 gram.

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna. Jeśli chodzi o czekoladę gorzką, to im większa zawartość kakao, tym krem będzie gęstszy i intensywniej czekoladowy. Ja używałam do tego kremu czekolady 74%.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach.

Czy mleko w proszku jest konieczne, czy można je czymś zastąpić?

To zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Z mlekiem w proszku krem jest gęstszy, treściwszy i ma cięższą, nieco truflową konsystencję. Jednak można je pominąć i krem też się uda. Będzie dobry do przełożenia tortu. Nie zastępujemy go więc niczym, po prostu pomijamy.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.

Przygotowanie kremu czekoladowego i wskazówki.

1. Przygotowując krem zaczynamy od rozpuszczenia czekolady i mleka w proszku w śmietance. W tym celu do garnuszka z grubym dnem wlewamy śmietankę, do niej przesiewamy mleko w proszku i dokładnie mieszamy

2. Następnie, śmietankę z mlekiem trzeb podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Można ją wcześniej posiekać, żeby łatwiej rozpuściła się w śmietance.

Co zrobić, jeśli czekolada rozpuściła się, ale są w niej małe drobinki czekolady?

W tym przypadku trzeba krótko zblendować ciepłą masę blenderem ręcznym na gładko. Jeśli pominiecie ten etap i zostawicie te drobinki, krem oczywiście się uda. Będzie odrobinę mniej gęsty i mogą być widoczne małe drobinki.

3. Masę odstawiamy do ostudzenia, aby schować ją do lodówki. Tam powinna spędzić ok. 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić, inaczej nie ubije się dobrze.

4. Schłodzoną masę przekładamy do miski (może być bardzo gęsta, w zależności od użytych czekolad) i ubijamy mikserem na puszysty, gęsty krem. Zajmie to ok. 1-2 minut. Krem zrobi się jaśniejszy, wciąż będzie gęsty.

5. Do ubitego kremu trzeba dodać schłodzone mascarpone i wmieszać je delikatnie, można wmiksować na najmniejszych obrotach.

Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył.

Dodatkowe informacje

Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).

– Do kremu czekoladowego można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub arachidowe. Powstanie pyszny krem michałkowy, jak w czekoladowym torcie Michałku.

czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

Poniżej znajdziesz torty, w których znalazł się krem czekoladowy z mlekiem w proszku:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
tort truflowy
tort truflowy

Przepis na czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku):

czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

CZEKOLADOWY KREM DO TORTU (Z MLEKIEM W PROSZKU)

Joanna | chocololo.pl
Gęsty, czekoladowy krem do tortu z dodatkiem mleka w proszku.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 50 g mleka w proszku
  • 160 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i wymieszać dokładnie. Podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamane na kostki czekolady.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolad i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach, ale można też delikatnie szpatułką).

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, krem do tortu, mascarpone, mleko w proszku, śmietanka

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo