Trufle z Nutellą i precelkami
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Są bardzo proste i wręcz ekspresowe do przygotowania. To jedne z moich ulubionych trufli, które często mam zamrożone na czarną godzinę 😉 Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej. Ja połączyłam obie w proporcji 1:1 i myślę, że wyszło pysznie. Koniecznie spróbujcie!
Trufle z Nutellą i precelkami - wskazówki
Precelki – Zwykłe solone, małe precelki.
Trzeba włożyć je do mocnego worka (najlepiej strunowego) i rozbić np. tłuczkiem lub rolować wałkiem, aby się drobno pokruszyły. Muszą powstać okruszki i nieco większe kawałeczki. Odradzam więc rozdrabnianie malakserem, a jak już się zdecydujecie, to trzeba uważać. Inaczej konsystencja trufli z Nutellą będzie mniej chrupka.
Masło – W temperaturze pokojowej.
Cukier puder – Do tego przepisu zmieliłam na puder cukier brązowy. Jeśli macie taką możliwość, polecam, ponieważ jest delikatnie karmelowy. Oczywiście zwykły cukier puder będzie spoko!
Czekolada – Można użyć samej gorzkiej 60-80%, wtedy będzie potrzebna większa ilość (ok. 120-150 g). Polecam jednak użyć gorzkiej i mlecznej w równej proporcji, tak też jest w przepisie.
Przepis na ok. 16 trufli.
Trufle z Nutella i precelkami - przechowywanie
Precelkowe trufle z Nutellą przechowywać zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.
Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.
Smacznego!
TRUFLE Z NUTELLĄ I PRECELKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 70 g precelków
- 160 g Nutelli
- 20 g masła (miękkiego)
- 12 g cukru pudru
Dodatkowo
- 100 g czekolady do polania (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
- kilka pokruszonych precelków do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
- Precelki wsypać do woreczka i pokruszyć, lub posiekać na desce (muszą być drobne okruszki i nieco większe kawałeczki). Niewielką tacę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce dobrze wymieszać nutellę, masło i cukier. Wsypać pokruszone precle i wymieszać. Formować w dłoniach kuleczki (nieco mniejsze niż orzech włoski) i układać na przygotowanym papierze. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy widelczyków zanurzać trufle w czekoladzie i odkładać z powrotem na tackę. Posypać trufle pokruszonymi preclami.
- Schłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje.