Trufle sernikowe
Te małe kuleczki zachwycają. To takie maleńkie, pyszne serniczki ukryte pod warstwą kruchej czekolady. Nie można przestać ich jeść, sama na pewno będę robić je jeszcze nie raz. Są naprawdę proste do przygotowania i potrzebnych jest zaledwie 5 składników. Trufle sernikowe koniecznie powinny znaleźć się na Waszej liście do wypróbowania. Masa serowa jest kremowa, odrobinę waniliowa i z wyczuwalnymi maślanymi herbatnikami. Pychota.
Trufle sernikowe - wskazówki
Jakich składników użyć do przygotowania trufli sernikowych?
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Ser nie musi być w temperaturze pokojowej, nawet lepiej jeśli jest schłodzony.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Herbatniki drobno siekamy.
Cukier waniliowy – Z prawdziwą wanilią lub wanilinowy. Może być też kilka kropel ekstraktu lub odrobina pasty waniliowej.
Czekolada – Do polania trufli nada się czekolada gorzka, mleczna lub deserowa. Polecam deserową lub pomieszanie mlecznej z gorzką w proporcji 50:50, czyli 75 gorzkiej i 75g mlecznej.
Przygotowanie trufli sernikowych.
– Serowe kuleczki można nakładać na tacę z papierem do pieczenia przy pomocy łyżki lub gałkownicy do lodów. Ja używałam gałkownicy o pojemości 20 ml.
– Gdy porcje masy sernikowej spędzą 30 minut w lodówce lekko stężeją i będzie można delikatnie uformować z nich kuleczki. Jeśli będą wciąż zbyt miękkie, można schłodzić je dodatkowe 5 minut w zamrażarce.
– Kulki kremu wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je partiami po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.
– Zamrożone kulki kremu zanurzać w czekoladzie szybko. Można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.
Przepis na 12-14 trufli.
Trufle sernikowe - przechowywanie
Zamknięte w szczelnym pojemniku trufle powinny być przechowywane w lodówce. Będą dobre do 3 dni.
Smacznego!
TRUFLE SERNIKOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
- 35 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (lub ekstrakt waniliowy)
- 50 g herbatników
- 150 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do połączenia. Herbatniki drobno posiekać, delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Można to zrobić łyżką lub małą gałkownicą.
- Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie delikatnie uformować z nich kuleczki (odkładać z powrotem na tacę z papierem) i schować do zamrażarki na 15 minut.
- Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmrożone kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami i schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.