200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
35gcukru pudru
1łyżeczkacukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(lub ekstrakt waniliowy)
50gherbatników
150gczekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do połączenia. Herbatniki drobno posiekać, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Można to zrobić łyżką lub małą gałkownicą.
Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie delikatnie uformować z nich kuleczki (odkładać z powrotem na tacę z papierem) i schować do zamrażarki na 15 minut.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmrożone kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami i schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe herbatniki, mini serniczki, trufle, trufle czekoladowe, twaróg