Cofnij
trufle sernikowe

TRUFLE SERNIKOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszne trufle z kilku składników! Małe sernikowe kuleczki zamknięte w czekoladowej otoczce.
Przepis na 12-14 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (lub ekstrakt waniliowy)
  • 50 g herbatników
  • 150 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do połączenia. Herbatniki drobno posiekać, delikatnie wmieszać do masy serowej.
  • Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Można to zrobić łyżką lub małą gałkownicą.
  • Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie delikatnie uformować z nich kuleczki (odkładać z powrotem na tacę z papierem) i schować do zamrażarki na 15 minut.
  • Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmrożone kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami i schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe herbatniki, mini serniczki, trufle, trufle czekoladowe, twaróg