Strona główna PRZEPISYTORTY I TORCIKIciasta/biszkopty do tortu Biszkopt kakaowy (bez proszku do pieczenia)

Biszkopt kakaowy (bez proszku do pieczenia)

przez Joanna | Chocololo
biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy (bez proszku do pieczenia)

Puszysty, lekki biszkopt kakaowy do tortu, bez dodatku proszku do pieczenia. Wystarczą 4 składniki, żeby wyczarować ten puchaty, pięknie i równo wyrośnięty biszkopt. Klucz do sukcesu to porządne ubicie całych jajek z cukrem i delikatne, ostrożne wmieszanie do nich mąki i kakao. Masa powinna pozostać puszysta, gęsta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Wtedy biszkopt rośnie wysoki. Ten biszkopt kakaowy jest całkiem wilgotny, nasączamy go ostrożnie. Sprawdzi się idealnie w lekkich tortach z kremami na bazie śmietanki, mascarpone lub z puszystymi musami i owocami. Wszystkie niezbędne informacje i porady znajdziecie we wskazówkach.
biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia

Kakaowy biszkopt - wskazówki do przygotowania i składników

Jakich składników użyć do biszkoptu kakaowego?

Jajka.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z bardzo ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Dla pewności, czy dobrze się ocieplą (to zależy, czy wyciągacie je z lodówki, jaka jest temp. otoczenia itp.) czas ocieplania ich w wodzie można wydłużyć do 30 minut.

Do przepisu potrzeba ok. 235g jajek (bez skorupek, już wbitych do miski). Taką ilość otrzymacie z 4 dużych jajek o rozmiarze L lub 5 mniejszych (czasem wystarczy 5 jaj o rozmiarze S, czasem np. 2 M i 3 S). Jeśli wartość będzie mniejsza/większa +/- 10 g nie jest to problemem. Trzeba jednak pamiętać, że jajka są różne i ich deklarowaną wielkość, która podana jest na opakowaniu musi być jeszcze przez Was zweryfikowana na domowej wadze.

Jajka z cukrem trzeba dobrze ubić, to podstawa udanego biszkoptu. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 15-17 minut na wysokich obrotach.

Mąka i kakao.

Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.

Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.

Mąkę z kakao trzeba dokładnie wymieszać i można dodatkowo przesiać do miski, następnie ponownie przesiać podczas dodawania do ubitych jajek. Zawsze tak robię, żeby zminimalizować mieszanie. Im dłużej mieszamy pięknie ubite jajka z mąką i kakao, tym bardziej pozbywamy się powietrza z ciasta, które potrzebuje go aby urosnąć.

Mieszankę można do przygotowanej masy wmieszać całą na raz jak macie wprawę. Polecam wmieszać ją jednak w 2-3 turach, a najlepiej (zawsze tak robię) delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. Najlepiej robić to silikonową, średnio-twardą szpatułką. Mieszanie wygląda tak: dwa przesiania mąki z kakao i zaraz delikatne wmieszanie lub dwa z potrząśnięciem, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. No i znowu dwa przesiania i zamieszanie, tak do końca mąki z kakao. Ostrożnie, powoli i z uczuciem J

Cukier.

Drobny biały cukier.

biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia

Pieczenie biszkoptu.

Biszkopt można upiec w wysokiej tortownicy lub w rancie. Tortownicy nie smarujemy tłuszczem, boki trzeba zostawić bez niczego. Spód tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

Kakaowy biszkopt bez proszku pieczemy w dość niskiej temperaturze, czyli w 165 stopniach C (ustawienia: góra-dół). Pieczemy do suchego patyczka, ale nie wbijamy go szybciej niż po 40 minutach pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika trzeba zostawić go w formie do ostudzenia. Przyznam się, że nie rzucam nim ani nic.

Kiedy upiec biszkopt kakaowy?

Najlepiej upiec biszkopt dzień przed przełożeniem kremami/musami. Sama zostawiam go w tortownicy do momentu krojenia, tylko po dokładnym ostudzeniu zabezpieczam tortownicę z ciastem folią i tak czeka do następnego dnia. Jeśli będzie przechowywany dłużej, ale max 2-3 dni, można go wyjąć z formy, zabezpieczyć  folią i schować do lodówki.

Pamiętajcie, że biszkopt pieczony dzień wcześniej lepiej się kroi i mniej się kruszy.

Czym można nasączyć biszkopt kakaowy?

Biszkopt jest słodki, polecam nasączać go niesłodzonymi napojami/alkoholami. Jest też dość wilgotny, więc do nasączenia nie potrzeba wiele płynów.

  • mocna czarna herbata lub mocne espresso (również wymieszana z poniższymi likierami lub kilkoma kroplami aromatu: w zależności od dodatków to tortu mogą być to np. aromat migdałowy, waniliowy, pomarańczowy, kokosowy)
  • alkohole smakowe (do biszkoptu czekoladowego pasować będą: Amaretto, mniej słodkie likiery kawowe, orzechowe, karmelowe, z kwaśnych owoców jak wiśnie, porzeczka)
  • kakao rozmieszane z wodą.

Czym najlepiej przełożyć kakaowy biszkopt?

Idealnie nadadzą się lekkie, puszyste kremy ze śmietanką, także z mascarpone.  Pasować będą musy czekoladowe, kawowe lub owocowe. Biszkopt jest delikatny, pasują do niego delikatne dodatki, świeże owoce, frużelina lub żelki owocowe.

Biszkopt rośnie na ok. 7 cm. Pieczemy go w wysokiej tortownicy 18 cm lub rancie.

biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia
biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia

Przepis na biszkopt kakaowy (bez proszku do pieczenia):

biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia

BISZKOPT KAKAOWY (BEZ PROSZKU DO PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Puszysty, lekki biszkopt kakaowy bez dodatku proszku do pieczenia.
Biszkopt rośnie na ok. 7 cm. Pieczemy go w wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm lub w rancie.

SKŁADNIKI
  

  • 4 jajka duże (235 g po rozbiciu )
  • 130 g cukru drobnego
  • 85 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 15 minut.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo*) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą mąkę z kakao. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 lub 4 równe blaty.
Słowo kluczowe biszkopt, biszkopt czekoladowy, biszkopt do tortu, biszkopt kakaowy, ciasto do tortu, kakao

Zobacz także:

biszkopt czekoladowy genueński
biszkopt czekoladowy genueński
mocno czekoladowe ciasto do tortu
mocno czekoladowe ciasto do tortu
mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowy do tortu

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo