Trufle o smaku sernika z malinami

Trufle o smaku sernika z malinami

Być może próbowaliście już rewelacyjnych trufli sernikowych? Warto, są przepyszne. Naprawdę smakują jak małe serniczki zamknięte w czekoladowej kulce. Nowy przepis na trufle o smaku sernika z malinami nie różni się od tamtego zbytnio. Dodałam jeszcze jeden składnik. Maliny liofilizowane. Wyszło wspaniale. Teraz z czekoladowej kulce zamknięty jest sernik z malinami. Obie wersję są pyszne, ale dodatek malin, lekko kwaśny i orzeźwiający robi wspaniałą robotę. Polecam gorąco obie wersje! Oprócz tego, że trufle smakują bosko i oryginalnie, to są proste i szybkie do przygotowania. Idealne.
jak zrobić trufle o smaku sernika z malinami

Trufle o smaku sernika z malinami - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania trufli o smaku sernika:

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Także śmietanowego, kremowego. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.  Ser nie musi być w temperaturze pokojowej, nawet lepiej jeśli jest schłodzony.

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Herbatniki drobno siekamy.

Cukier waniliowy – Z prawdziwą wanilią lub wanilinowy. Może być też kilka kropel ekstraktu lub odrobina pasty waniliowej.

Czekolada – Do polania trufli nada się czekolada gorzka, mleczna lub deserowa. Polecam deserową lub pomieszanie mlecznej z gorzką w proporcji 50:50. Jeśli chcecie, aby warstwa czekolady była cieńsza, można roztopić ją z łyżką oleju kokosowego. Czekolada zrobi się rzadsza.

Maliny – Liofilizowane maliny. Siekamy je lub kruszymy na drobne kawałki. Nie można zamienić ich na świeże maliny.

 

Jak przygotować trufle sernikowe z malinami?

Po zmiksowaniu twarogu z cukrami trzeba delikatnie wmieszać posiekane maliny liofilizowane i herbatniki.

– Serowe kuleczki można nakładać na tacę z papierem do pieczenia przy pomocy łyżki lub gałkownicy do lodów. Ja używałam gałkownicy o pojemości 20 ml.

– Gdy porcje masy sernikowej spędzą 30 minut w lodówce lekko stężeją to będzie można delikatnie uformować z nich kuleczki. Jeśli będą wciąż zbyt miękkie, można schłodzić je dodatkowe 5 minut w zamrażarce.

– Uformowane kulki trzeba zmrozić przez 15-30 minut w zamrażarce. Stwardnieją i będzie łatwiej zanurzać je w czekoladzie.

Kulki kremu wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je partiami po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

Zamrożone kulki kremu zanurzać w czekoladzie szybko. Można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

Przepis na 12-14 trufli.

domowe trufle sernikowe z malinami

Trufle o smaku sernika z malinami - przechowywanie

Zamknięte w szczelnym pojemniku trufle sernikowe z malinami powinny być przechowywane w lodówce. Będą dobre do 3 dni.

trufle o smaku sernika z malinami

Smacznego!

Przepis na trufle o smaku sernika z malinami:

trufle o smaku sernika z malinami

TRUFLE O SMAKU SERNIKA Z MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Oryginalne, przepyszne i proste do przygotowania trufle o smaku sernika z malinami.
Przepis na ok. 12-14 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 50 g herbatników
  • 7 g malin liofilizowanych
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do połączenia. Herbatniki drobno posiekać, maliny posiekać lub pokruszyć i oba składniki delikatnie wmieszać do masy serowej.
  • Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Można to zrobić łyżką lub małą gałkownicą.
  • Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie delikatnie uformować z nich kuleczki (odkładać z powrotem na tacę z papierem) i schować do zamrażarki na 15 minut.
  • Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmrożone kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami lub malinami liofilizowanymi. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe herbatniki, maliny, trufle, trufle czekoladowe, twaróg

Zobacz także:

trufle z nutellą i precelkami
trufle z nutellą i precelkami
trufle sernikowe
trufle sernikowe
pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo