Trufle o smaku sernika z malinami
Być może próbowaliście już rewelacyjnych trufli sernikowych? Warto, są przepyszne. Naprawdę smakują jak małe serniczki zamknięte w czekoladowej kulce. Nowy przepis na trufle o smaku sernika z malinami nie różni się od tamtego zbytnio. Dodałam jeszcze jeden składnik. Maliny liofilizowane. Wyszło wspaniale. Teraz z czekoladowej kulce zamknięty jest sernik z malinami. Obie wersję są pyszne, ale dodatek malin, lekko kwaśny i orzeźwiający robi wspaniałą robotę. Polecam gorąco obie wersje! Oprócz tego, że trufle smakują bosko i oryginalnie, to są proste i szybkie do przygotowania. Idealne.
Trufle o smaku sernika z malinami - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania trufli o smaku sernika:
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Także śmietanowego, kremowego. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Ser nie musi być w temperaturze pokojowej, nawet lepiej jeśli jest schłodzony.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Herbatniki drobno siekamy.
Cukier waniliowy – Z prawdziwą wanilią lub wanilinowy. Może być też kilka kropel ekstraktu lub odrobina pasty waniliowej.
Czekolada – Do polania trufli nada się czekolada gorzka, mleczna lub deserowa. Polecam deserową lub pomieszanie mlecznej z gorzką w proporcji 50:50. Jeśli chcecie, aby warstwa czekolady była cieńsza, można roztopić ją z łyżką oleju kokosowego. Czekolada zrobi się rzadsza.
Maliny – Liofilizowane maliny. Siekamy je lub kruszymy na drobne kawałki. Nie można zamienić ich na świeże maliny.
Jak przygotować trufle sernikowe z malinami?
– Po zmiksowaniu twarogu z cukrami trzeba delikatnie wmieszać posiekane maliny liofilizowane i herbatniki.
– Serowe kuleczki można nakładać na tacę z papierem do pieczenia przy pomocy łyżki lub gałkownicy do lodów. Ja używałam gałkownicy o pojemości 20 ml.
– Gdy porcje masy sernikowej spędzą 30 minut w lodówce lekko stężeją to będzie można delikatnie uformować z nich kuleczki. Jeśli będą wciąż zbyt miękkie, można schłodzić je dodatkowe 5 minut w zamrażarce.
– Uformowane kulki trzeba zmrozić przez 15-30 minut w zamrażarce. Stwardnieją i będzie łatwiej zanurzać je w czekoladzie.
– Kulki kremu wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je partiami po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.
– Zamrożone kulki kremu zanurzać w czekoladzie szybko. Można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.
Przepis na 12-14 trufli.
Trufle o smaku sernika z malinami - przechowywanie
Zamknięte w szczelnym pojemniku trufle sernikowe z malinami powinny być przechowywane w lodówce. Będą dobre do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na trufle o smaku sernika z malinami:
TRUFLE O SMAKU SERNIKA Z MALINAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
- 35 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 50 g herbatników
- 7 g malin liofilizowanych
- 80 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do połączenia. Herbatniki drobno posiekać, maliny posiekać lub pokruszyć i oba składniki delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Można to zrobić łyżką lub małą gałkownicą.
- Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie delikatnie uformować z nich kuleczki (odkładać z powrotem na tacę z papierem) i schować do zamrażarki na 15 minut.
- Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmrożone kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami lub malinami liofilizowanymi. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.