200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
35gcukru pudru
1łyżeczkacukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
50gherbatników
7gmalin liofilizowanych
80gczekolady gorzkiej
60gczekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do połączenia. Herbatniki drobno posiekać, maliny posiekać lub pokruszyć i oba składniki delikatnie wmieszać do masy serowej.
Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Można to zrobić łyżką lub małą gałkownicą.
Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie delikatnie uformować z nich kuleczki (odkładać z powrotem na tacę z papierem) i schować do zamrażarki na 15 minut.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmrożone kuleczki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami lub malinami liofilizowanymi. Trufle schować do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe herbatniki, maliny, trufle, trufle czekoladowe, twaróg