Śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką
Rewelacyjny, prosty i łatwy do przygotowania przepis na śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką. Idealne, pachnące cynamonem śliwki z kawałkami gorzkiej czekolady są gęste, aromatyczne i schowane pod złocistą kruszonką z płatkami owsianymi. Dodajcie do niej odrobinę aromatu migdałowego, a będzie jeszcze pyszniejsza. Śliwki pod kruszonką smakują obłędnie na gorąco, podane 3-4 minuty po wyjęciu z piekarnika. Można podać je z łyżką gęstego, tłustego jogurtu. Gałka lodów również będzie pasować. Pycha!
Śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką - wskazówki
Przygotowanie śliwek pod kruszonką z płatkami owsianymi jest bardzo proste. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.
Składniki na śliwki pod owsianą kruszonką:
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej. Można zastąpić ją jasną mąką orkiszową (typ 700) lub owsianą. Jeśli chcecie wersję bezglutenową to nada się mieszanka bezglutenowa lub mąka owsiana bezglutenowa.
Płatki owsiane – Dowolne płatki owsiane bez dodatków. Także bezglutenowe.
Cukier puder – Można wykorzystać zwykły cukier puder lub z cukru brązowego dla bardziej karmelowego smaku.
Aromat migdałowy – Do kruszonki warto dodać kilka kropel (5-6) aby dodać jej zapachu. Może to być też aromat waniliowy lub opakowanie cukru waniliowego. Spokojnie można też pominąć aromaty, kruszonka i tak będzie pyszna.
Czekolada – Do śliwek najlepiej wmieszać czekoladą gorzką o zawartości kakao min. 60%. Sama użyłam 74%. Kruszonkę zaraz po upieczeniu (gdy deser jest gorący) można posypać kawałkami czekolady lub groszkami czekoladowymi. Mogą być z gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Śliwki – Dowolnej odmiany. Do śliwek można wmieszać skórkę otartą z połowy pomarańczy lub dodać łyżkę Amaretto. Będzie pysznie.
Skrobia ziemniaczana – Jeśli nie macie skrobi, można zamienić ją na mąkę ryżową. Pominięcie tego składnika sprawi, że śliwki będą mniej gęste, ale udadzą się.
Jak przygotować owsianą kruszonkę.
Wystarczy wsypać do miski mąkę, płatki owsiane, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy składniki w dłoniach do powstania kruszonki. Ciasto zacznie być lepkie, porwane, już możliwe do uformowania w kulkę.
Kruszonkę przed wyłożeniem na śliwki trzeba schłodzić. Można w lodówce przez 30 minut lub 10-15 minut w zamrażarce (ale uważajcie, żeby nie zamarzła na kamień).
Pieczenie śliwek pod kruszonką.
Do pieczenia użyłam owalnego naczynia do zapiekania. Naczynie o wymiarach ok.30×20 cm i pojemności 2 l. Możecie użyć płaskiego naczynia do zapiekania o dowolnym kształcie. Musi jednak pomieścić prawie kilogram śliwek, więc powinno być o zbliżonych wymiarach i pojemności.
Śliwki pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 40 minut, aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać.
Przepis na 4-6 porcji.
Śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką - przechowywanie
W dniu pieczenia śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką są najlepsze, ale będą smaczne również następnego dnia.
Można zabezpieczyć je folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej (w takiej też zjeść) lub w lodówce. W obu przypadkach deser można podgrzać w piekarniku w 200 stopniach C przez 5-8 minut.
Smacznego!
Przepis na śliwki z czekoladą pod owsianą kruszonką:
ŚLIWKI Z CZEKOLADĄ POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na kruszonkę
- 140 g płatków owsianych
- 100 g mąki
- 100 g masła (zimnego)
- 80 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na śliwki
- 800-900 g śliwek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół).
- Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
- Wyłożyć owoce do naczynia do zapiekania i posypać równomiernie kruszonką.
- Piec ok. 40 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać. Wyjąć z piekarnika i podawać po 3-4 minutach.