Tort czekoladowy z truskawkami
Bardzo czekoladowy tort z truskawkami. Blaty z czekoladowego ciasta przełożone są śmietankowo-truskawkowym kremem i kawałkami truskawek. Cały tort pokrywa gruba warstwa czekoladowego kremu. Tort idealnie słodki, z puszystymi, gęstymi kremami. Ciasto dodatkowo nasączone jest kakao. Wszystkim, którzy mieli okazję skubnąć kawałek tortu, bardzo smakował. Warto podać go z garścią świeżych truskawek na talerzyku, wychodzi deser idealny.
Tort czekoladowy z truskawkami - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .
Ciasto nasączamy wodą z kakao i cukrem, ale można nasączyć też świeżo parzoną kawą.
Krem truskawkowy.
Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, można użyć mrożonych (do musu). Ważne, aby wyszło 300 ml musu truskawkowego.
Truskawki dusimy na patelni i redukujemy o połowę. Zajmie to ok. 20 minut. Owoce powinny się rozpadać, a płyn zredukować. Wtedy blendujemy je na mus i dodajemy żelatynę. Po ostudzeniu truskawki z żelatyną wkładamy dosłownie na 5 min. do lodówki. Muszą pozostać w konsystencji, którą łatwo można wymieszać z ubitą śmietanką i mascarpone.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Kiedy śmietanka z mascarpone będzie ładnie ubita, trzeba dodać sporą łyżkę do truskawkowego musu i dobrze wymieszać. Nie trzeba być bardzo delikatnym, ważne żeby konsystencja zrobiła się luźniejsza, następnie trzeba już delikatniej wmieszać drugą. Po tym rozmieszany mus dodać do ubitego kremu i delikatnie wmieszać szpatułką. Krem będzie gęsty.
Ciasto przekładamy kremem truskawkowym od razu po przygotowaniu. Wczesniej warto już mieć przygotowane blaty ciasta, nasączenie i pokrojone truskawki.
Krem czekoladowy.
Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Czekolada – Gorzka 60-70% i mleczna.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Przepis na tortownicę 20 cm. Tort o średnicy 21 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji-truskawek).
Tort czekoladowy z truskawkami - przechowywanie
Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.
Smacznego!
TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 100 ml oleju
- 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem truskawkowy
- 600 g truskawek (do musu)
- 350 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 350 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 g żelatyny (+ 30 ml zimnej wody)
- 60 g cukru pudru
Składniki na krem czekoladowy
- 300 ml śmietanki 36%
- 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Nasączenie
- 100 ml wody (wrzątek)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo
- 150 g truskawek (do środka tortu)
- kilka truskawek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę maki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
- Wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty (wcześniej ściąć górkę).
- Przygotować kakao do nasączenia. Wymieszać wrzątek z kakao i cukrem. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu truskawkowego
- Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Podgrzewać na patelni aż puszczą sok i zaczną się rozpadać (ciągle pilnować żeby się nie przypaliły).
- W międzyczasie namoczyć żelatynę. Wsypać ją do miseczki, zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
- Kiedy sok z truskawek znacznie się zredukuje i zgęstnieje (po ok. 20-25 min) zblendować je na gładki mus (powinno go wyjść 300 ml). Dodać trochę musu do żelatyny i rozmieszać, następnie rozmieszaną żelatynę dodać do gorących truskawek na patelni (już nie gotować) i dokładnie wymieszać. Przelać całość do miseczki i odstawić do wystudzenia.
- W trakcie ubijania śmietanki schłodzić przez chwilę mus, tylko 5 minut. Nie może stężeć.
- W dużej misce szybko zmiksować (mikser;końcówki do ubijania) mascarpone z przesianym cukrem pudrem. Dosłownie kilka sekund, do połączenia. Wlać śmietankę i ubić całość na puszysty, gęsty krem.
- Łyżkę kremu wmieszać do truskawkowego musu, następnie wmieszać kolejną łyżkę. Gdy ładnie się połączą dodać mus do reszty ubitego kremu i bardzo delikatnie wmieszać go szpatułką.
Przełożenie tortu
- 150 g truskawek umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Pokroić na niewielkie kawałki.
- Na paterze/talerzu położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go kakao, wyłożyć ⅓ kremu truskawkowego i ułożyć pokrojone truskawki (można lekko je docisnąć) i postąpić tak samo z resztą blatów. Boki tortu wyrównać i schłodzić tort chociaż 2 godziny przed pokryciem kremem czekoladowym.
Przygotowanie kremu czekoladowego
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
- Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
- Tort pokryć grubo kremem i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.