Tort czekoladowo-kokosowy z malinami

Tort czekoladowo-kokosowy z malinami

Przepyszny tort czekoladowo-kokosowy z malinami. W środku znalazło się ciasto mocno czekoladowe i dwa musy. Są to mus kokosowy z białą czekoladą i mus malinowy. Dodatkowo w malinowym musie zatopione są maliny. Jeśli macie ochotę można dodać je także do musu kokosowego. Cały tort pokryty jest słodkim kremem z białej czekolady i obsypany sporą ilością wiórków kokosowych. Oczywiście w dalszej części zostawiam sporo wskazówek do przygotowania. Oba musy pojawiły się już na blogu, mocno czekoladowe ciasto także. Tort czekoladowo-kokosowy z malinami rewelacyjnie się kroi, ma cudowną konsystencję. Mam nadzieję, że będzie Wam bardzo smakować.
tort czekoladowo-kokosowy z malinami

Jak rozłożyć pracę nad tortem?

Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na kilka dni. Poniżej przedstawiam Wam schemat, który wydaje się wygodny, tort ma czas by się „ułożyć” i nieco przegryźć. Sama też tak rozłożyłam poszczególne etapy przygotowań tortu.

1 DZIEŃUpieczenie ciasta czekoladowego i wstawienie śmietanek na musy do lodówki – Nie ma różnicy, czy upieczecie ciasto rano czy wieczorem. Ważne, żeby dobrze ostygło i poleżało przez noc. Wtedy lepiej się kroi. Śmietanka powinna się chłodzić ok. 12 godzin, żeby ładnie się ubiła do musów.

2 DZIEŃZłożenie tortu w rancie i rozpuszczenie białej czekolady w śmietance – Tego dnia kroimy ciasto na 4 blaty i przygotowujemy mus kokosowy i malinowy. Każdy mus przygotowywałam osobno tzn. mus kokosowy przygotowywałam 2 razy, żeby nie musiał stać i czekać. Tort zostawiamy w rancie, żeby mus stężał, a tort się ułożył. Dobrze, żeby trwało to ok. 12 godzin. Sama składam tort rano i zostawiam do następnego ranka. Dodatkowo zaczynamy przygotowywać krem z białą czekoladą, którą rozpuszczamy w śmietance i po ostudzeniu schładzamy do następnego dnia (min. 12 godzin).

3 DZIEŃTynkowanie i dekoracja –  Tort wyjmujemy z rantu i zostawiamy w lodówce na czas przygotowania kremu z białej i dekoracji (opcjonalnie; w zależności co przygotowujecie). Po obłożeniu kremem, obsypaniu tortu wiórkami i dekoracją, zostawiamy tort (przed krojeniem) jeszcze chociaż na 1 godzinę w lodówce.

Udekorowany tort jest już gotowy. W smaku będzie najlepszy na następny dzień. Przed krojeniem nie trzeba czekać, aby trochę zmiękł ani kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie i osuszonym. Ukrojony kawałek można zostawić na kilka minut, żeby się ocieplił.

tort czekoladowo-kokosowy z malinami przekrój

Tort czekoladowo-kokosowy z malinami - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Ciasto jest proste do przygotowania. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Czym nasączyć ciasto?

Nie trzeba go nasączać, ponieważ jest wilgotne, ale jak najbardziej można. Sama nasączyłam je odrobiną Malibu, ale nada się też kakao rozmieszane z wodą lub kawa.

Więcej o tym czekoladowym cieście do tortu przeczytacie w osobnym wpisie: Mocno czekoladowe ciasto do tortu.

 

Mus kokosowy z białą czekoladą.

Można przygotować obie porcje musu na raz i w międzyczasie szybko przygotować mus malinowy. Polecam dla większego spokoju przygotowań podzielić składniki na pół i przygotować każdą warstwę osobno.

Mus kokosowy – 100% pasty kokosowej bez dodatków. Najlepiej wybrać ekologiczny, wtedy ma głębszy smak i aromat.

Mleczko kokosowe – Tłuste mleczko kokosowe w kartoniku lub puszce. Powinno mieć ok. 17% zawartości tłuszczu. Używamy całego mleczka, nie tylko śmietanki (ona oddziela się po dokładnym schłodzeniu tłustego mleczna od wody).

Czekolada biała Bez dodatków.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. Powinna być dobrze schłodzona.

Więcej informacji i wskazówek do przygotowania musu znajdziecie we wpisie: Mus kokosowy (do tortu).

 

Mus malinowy.

Maliny Świeże lub mrożone. Jeśli wykorzystujecie mrożone maliny, trzeba je rozmrozić i dopiero zblendować i przetrzeć przez sito. Opcjonalnie można także podgrzać razem mrożone maliny z cukrem i gdy się zagotują, rozpadną, to wtedy je ostudzić i przetrzeć przez sitko.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.

Więcej informacji i wskazówek do przygotowania musu znajdziecie we wpisie: Mus malinowy (do tortu).

kawałek tortu czekoladowo-kokosowego z malinami

Przygotowanie żelatyny.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Do musu kokosowego i malinowego użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą.

Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm, wysokość 11,5 cm (bez dekoracji).

tort czekoladowo-kokosowy z malinami

Tort czekoladowo-kokosowy z malinami - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 dni od momentu złożenia i udekorowania.

kawałek tortu czekoladowo-kokosowego z malinami

Smacznego!

Przepis na tort czekoladowo-kokosowy z malinami:

tort czekoladowo-kokosowy z malinami

TORT CZEKOLADOWO-KOKOSOWY Z MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Tort z mocno czekoladowym ciastem, musem kokosowym i malinowym, kremem z białej czekolady i malinami.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm, wysokość 11,5 cm(bez dekoracji).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 g oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus kokosowy (2 warstwy)

  • 200 g czekolady białej
  • 80 g musu/pasty kokosowej
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

Składniki na mus malinowy (1 warstwa)

  • 220 g malin
  • 35 g cukru
  • 175 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody
  • ok. 100-120 g malin do środka musu malinowego

Składniki na krem z białej czekolady

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 g czekolady białej

Dodatkowo

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • maliny do dekoracji
  • 60-80 ml Malibu (do nasączenia)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy (średnica 18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie musów i składanie tortu

  • Przygotować maliny do musu malinowego. Maliny (220 g) zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
  • Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • Ciasto pokroić na 4 równe blaty. Pierwszy położyć na podkładce, zapiąć w rant (wyłożyć rant folią rantową) i nasączyć Malibu. Odłożyć następnie przygotować mus kokosowy z połowy porcji.
  • MUS KOKOSOWY. Żelatynę (1,5 łyżeczki) zalać zimną wodą (15 ml), wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Do garnuszka wlać mleczko kokosowe (75 ml), dodać mus kokosowy (40 g) i podgrzewać ciągle mieszając. Mus powinien się rozpuścić, a całość być gorąca, ale nie zagotować się.
  • Dodać do mleczka z musem białą czekoladę (100 g) połamaną na kostki i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski.
  • Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i ogrzania. Wmieszać energicznie ciepłą żelatynę do czekoladowej masy i odstawić do ostudzenia. Masa powinna być lekko chłodna, ale płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (175 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus kokosowy wylać na przygotowany blat w rancie, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć go i schować do lodówki na czas przygotowania musu malinowego.
  • MUS MALINOWY. Żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do przygotowanych wcześniej malin i wymieszać.
  • W międzyczasie umyć pozostałe maliny (120 g) i osuszyć. Odłożyć.
  • Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
  • Delikatnie wmieszać śmietankę do malin z żelatyną i wylać na ciasto (na drugi blat). Powciskać maliny do musu, przykryć trzecim blatem ciasta i nasączyć go. Schować do lodówki na czas przygotowania drugiej porcji musu kokosowego.
  • Przygotować drugą porcję musu kokosowego dokładnie tak samo jak pierwszą. Przykryć ostatnim (czwartym) blatem ciasta i nasączyć. Schłodzić tort w lodówce przez min. 12 godzin.

Przygotowanie kremu z białej czekolady i dekoracja

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną, białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce min. 12 godzin.
  • Do miski dać mascarpone, chwilkę zmiksować (kilka sekund) i dodać zimną śmietankę z czekoladą. Ubijać 2-3 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Tort wyjąć z rantu, obłożyć tort grubą warstwą kremu i obsypać boki wiórkami kokosowymi.
  • Pozostały krem przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort. Wierzch ozdobić malinami. Schłodzić jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, krem czekoladowy, krem do tortu, mus do tortu, mus kokosowy, mus malinowy, tort, tort czekoladowy, wiórki kokosowe

Zobacz także:

Tort z malinami i musem z białej czekolady
Tort z malinami i musem z białej czekolady
tort z malinami i musem czekoladowym
tort z malinami i musem czekoladowym
tort czekoladowo-kawowy z Amaretto
tort czekoladowo-kawowy z Amaretto
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo