Tarta Bounty (bez pieczenia)
Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie. Nic nie trzeba piec, ubijać ani ucierać. Jedynie trochę poczekać, aż się dobrze schłodzi. Jednak dla tego smaku można wytrzymać. Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.
Tarta Bounty (bez pieczenia) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada na spód – gorzka, najlepiej min. 60 %.
Czekolada na polewę – Można użyć tylko gorzkiej czekolady. Sama mleczna może być zbyt słodka, warto pomieszać więc gorzką z mleczną.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tarta Bounty (bez pieczenia) - przechowywanie
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 300 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
Składniki na warstwę kokosową
- 2 szklanki wiórków kokosowych (160 gram)
- 150 g czekolady białej
- 250 ml śmietanki 36%
- 50 g oleju kokosowego
Składniki na polewę
- 150 ml śmietanki 36%
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 20 g oleju kokosowego
Dekoracja
- 3 batoniki kokosowe
- 1 łyżka wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Formę do tarty wysmarować masłem.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
- Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na godzinę, po tym czasie przygotować warstwę kokosową.
Przygotowanie warstwy kokosowej
- Do miski wsypać wiórki kokosowe.
- W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
- Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłe wiórki wyłożyć na schłodzony spod tarty i wyrównać. Po kilku minutach włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać. Powstanie gładki sos czekoladowy. Po lekkim ostudzeniu wylać na masę kokosową.
- Tartę schładzać jeszcze kilka godzin w lodówce (ok. 4-5).
Dekoracja
- Na schłodzonej tarcie poukładać pokrojone batoniki kokosowe i posypać wiórkami kokosowymi.
Zobacz także:
KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
BROWNIE BOUNTY
Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.
27 komentarzy
Wygląda pysznie!
Mam pytanie-Czym mogę zastąpić olej kokosoey?
Powinno się udać z masłem, ale smak będzie się trochę różnił. Olej kokosowy dodaje kokosowego smaku 🙂
Czy śmietana 30 % byłaby dobra?
Tak, będzie ok.
Przyznaję, że niekoniecznie przepadam za kokosem a ta tarta jest idealna ! mogłabym ją próbować i próbować genialna ! Dziękuję za przepis dzięki któremu polubiłam Bounty i kokos
Bardzo się cieszę i dziękuję na komentarz! 🙂
Wygląda obłędnie, muszę koniecznie wypróbować przepis 🙂
A jak z kalorycznością mniej więcej się to prezentuje ?
Czy w formie 31 cm te proporcje podane w przepisie też będą okey?
Niestety, trzeba zwiększyć ilość składników. Na taką formę trzeba dodać ich jeszcze połowę więcej. Pozdrawiam!
Czy mogą być inne ciastka zamiast petit? Np kruche herbatniki?
Jak herbatniki, to mogą być 🙂
Witam. Czy ta warstwa kokosowa nada się jako krem do tortu?
Dzień dobry, ta masa jest dość ciężka, lepka i gęsta. Nie będzie dobra do tortu. Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry,
Czy zamiast oleju kokosowego można użyć mleczka kokosowego (z puszki)?
Serdecznie dziękuję za odpowiedź 🙂
Dzień dobry, mleczka nie, ponieważ ono nie zastygnie jak olej i nie zwiąże masy po schłodzeniu w lodówce. Chyba, że tłusta śmietanka kokosowa. Taką śmietankę można kupić, albo jeśli ma Pani tłuste mleczko kokosowe (ok. 20%) to trzeba je dobrze schłodzić (najlepiej przez noc) i gęsta masa, która się oddzieli od wody będzie ok. Można zastąpić olej masłem,tylko będzie trochę mniej kokosowy smak:) Pozdrawiam serdecznie.
Zaważyła mi się polewa da się ją uratować ?
1-2 łyżki wrzątku (wody) i bardzo energicznie rozmieszać.
Pierwszy raz kupiłam Olej kokosowy. A widzę, że wyżej Pani napisała, że Olej kokosowy doda kokosowy smak. Mój jest bez smaku i zapachu. Czy to jest olej czy jakaś marna podróbka?
Używam oleju kokosowego nierafinowanego i on ma delikatny posmak i aromat kokosa. Może kupiła Pani rafinowany i on faktycznie może być pozbawiony tego aromatu.
Dziękuję za odpowiedź. Jest rafinowany :/
Ale mimo to w smaku ciasto obłędne!
Bardzo się cieszę 🙂
Czy zamiast oleju kokosowego mozna użyć pasty kokosowej? A cześć śmietanki zastąpić stała częścią mleczka kokosowego, schłodzonego tak, ze jest stałe nawet bym powiedziała twarde ☺️
Zamiast oleju można użyć masła, a śmietankę można zastąpić. Będzie bardziej kokosowo 🙂
ja swoje spróbuję za 4 godzinki.. trzymajcie kciuki, bo wygląda obłędnie!
Mam pytanie. Jak zrobione są te grubsze boki, że odstają na ok. 1 cm? Nie jestem w stanie takich uklepać, bo okruszki opadają i spód robi się grubszy. Byłabym wdzięczna za jakieś sugestie
Są dwie możliwości. Technika uklepywania 😉 Np. ja mocno dociskam boki dnem szklanki i jakby delikatnie przesuwam nią okruszki (jeszcze nieuklepane i te z wierzchu) ze środka do boku i ten bok mocno dociskam. Poza tym, może mieć wpływ czekolada lub herbatniki. Np. niektóre herbatniki bardziej chłoną płyn, a czekolada w zależności od firmy i % kakao inaczej się zachowuje. Są bardziej płynne i mniej płynne, te pierwsze do takiego spodu są lepsze. W każdym razie warto też spróbować dodać trochę więcej masła, np. 20-30 gram, żeby spód był bardziej mokry. Pozdrawiam serdecznie!