Sernikobrownie z kokosem i wiśniami
Odkąd powstał e-book „Brownie Idealne”, na blogu nie pojawił się żaden nowy przepis na brownie. Jak to możliwe? Sama nie wiem, a przecież brownie można przygotować w ogromnej ilości wariantów smakowych. Jak tylko się zorientowałam, że tak długo na czekoladowym blogu nie było najbardziej czekoladowego ciasta, od razu przystąpiłam do pieczenia. Padło na sernikobrownie z kokosem i wiśniami, czyli połączenie sernika i brownie. Masa serowa ma dodatek musu kokosowego i Malibu. Smakuje przepysznie. Dla przełamania słodyczy dodałam podduszone wcześniej i ostudzone wiśnie. Możecie też dodać maliny, jak w sernikobrownie z malinami. Pycha!
Sernikobrownie z kokosem i wiśniami - wskazówki
Brownie.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Mus kokosowy – Inaczej pasta kokosowa, bez dodatków. 100% Zmielonego miąższu kokosa.
Malibu – Jeśli nie macie Malibu lub nie chcecie używać, można zamienić je np. na 3 łyżki śmietanki 30-36% wymieszanej np. z 2-3 kroplami ekstraktu/aromatu kokosowego.
Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.
Sernikobrownie pieczemy ok. 40 minut, aż całe ciasto (łącznie ze środkiem) lekko się podniesie (opadnie po wyjęciu z piekarnika). Zaraz po upieczeniu jest delikatne i sprężyste, po całkowitym wystudzeniu zrobi się zwarte i będzie dobrze kroić.
Przepis na formę 20x20cm.
Sernikobrownie z kokosem i wiśniami - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.
Smacznego!
SERNIKOBROWNIE Z KOKOSEM I WIŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 150 g cukru białego
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 80 g musu kokosowego
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 30 g cukru pudru
- 3 łyżki Malibu
Dodatkowo
- 200 g wiśni mrożonych
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie wiśni
- Wiśnie wrzucić na małą patelnie/do garnuszka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu aż puszczą sok, następnie gotować dalej aż będą miękkie, a sok zredukuje się chociaż o połowę.
- Gotowe wiśnie zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie masy serowej
- W niewielkim garnuszku podgrzać razem mus kokosowy i malibu. Krótko, tylko żeby mus nabrał jednolitej konsystencji. Odstawić go do ostudzenia.
- W misce wymieszać twaróg, cukier puder, ostudzony mus kokosowy i jajko. Odłożyć.
Przygotowanie brownie
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
- W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
- ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w różnych miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
- Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu wyłożyć wiśnie.
- Piec 40 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zobacz także:
Masz ochotę na więcej brownie?
“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.