Sernik Raffaello (na zimno)
Przepysznie kokosowo-migdałowy sernik Raffaello na spodzie z herbatników, kokosowych wafelków i migdałów. Masa serowa jest idealnie słodka, lekko kokosowa dzięki dodatkowi musu kokosowego. Nie mogło w niej zabraknąć sporej ilości białej czekolady, która poza słodyczą dodatkowo stabilizuje sernik. Na wierzchu polewa z białej czekolady i lekko podprażonych płatków migdałowych. Sernik Raffaello jest delikatny, spód lekko kruchy i bardzo smaczny. Robi się go całkiem szybko, choć musi się dobrze schłodzić przed krojeniem. Do dekoracji niezbędne są kokosowe pralinki, mogą być też domowej roboty. Polecam gorąco!
Sernik Raffaello (na zimno) - wskazówki
Spód do sernika Rafaello.
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem
Wafelki – Kokosowe wafelki w białej czekoladzie. Waga 1 wafelka to 40 gram. Wafelki trzeba drobno posiekać.
Migdały – Płatki lub blanszowne migdały. Polecam podprażyć płatki migdałów i po ostudzeniu je posiekać. Będą bardziej aromatyczne i chrupkie.
Składniki mieszamy z roztopionym masłem. Powinno być jeszcze ciepłe, wtedy czekolada z wafelków lekko się roztopi i dodatkowo sklei okruszki.
Po przygotowaniu powinna wyjść mokra, ale dość sypka masa. Trzeba wylepić nią dno i boki formy na wysokość ok. 2 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką. Dociskamy mocno, porządnie ubity spód mniej się kruszy.
Spód sernika Rafaello może się nieco kruszyć, szczególnie jak kawałki wafelków, herbatników lub migdałów będą większe. Ma to też swoje plusy, spód jest bardziej chrupki. Najlepiej kroić go zaraz po wyjęciu z lodówki.
Kokosowa masa serowa z białą czekoladą.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Mascarpone można dać 250 gram jeśli macie takie opakowanie. Sernik będzie jeszcze bardziej kemowy.
Ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Mus kokosowy – Inaczej także pasta kokosowa. Bez żadnych dodatków, 100% kokosa. Im lepszej jakości mus kokosowy, tym bardziej kokosowy sernik.
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Sernik Raffaello (na zimno) - jak przechowywać
Pyszny sernik kokosowo-migdałowy z białą czekoladą przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na sernik Raffaello (na zimno):
SERNIK RAFAELLO (NA ZIMNO)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 50 g herbatników
- 2 szt. wafelków kokosowych w białej czekoladzie (80g)
- 30 g płatków migdałowych
- 70 g masła
Składniki na masę serową
- 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 70 g musu/pasty kokosowej
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 70 g czekolady białej
- 40 ml śmietanki 36%
- 25 g płatków migdałowych
Dodatkowo
- pralinki kokosowe
- 2 łyżki wiórków kokosowcyh
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
- Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Ostudzone posiekać i wsypać do miski.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do migdałów. Drobno posiekać wafelki, wymieszać z resztą składników.
- Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
- Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy kokosowej.
Przygotowanie serowej masy kokosowej.
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Powinna pozostać płynna.
- Do miski włożyć ser, mascarpone, dodać mus kokosowy i zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy
- Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Ostudzone posiekać i odłożyć.
- W garnuszku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odłożyć do lekkiego ostudzenia.
- Do polewy wsypać migdały, wymieszać i wylać masę na sernik. Rozsmarować równomiernie, posypać przy krawędzi wiórkami i włożyć z powrotem do lodówki. Po ok. 20 minutach, gdy polewa zastygnie, sernik będzie gotowy. Udekorować go pralinkami.