2szt.wafelków kokosowych w białej czekoladzie(80g)
30gpłatków migdałowych
70gmasła
Składniki na masę serową
250gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
200gmascarpone(w temp. pokojowej)
200gczekolady białej
70gmusu/pasty kokosowej
150mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
1łyżeczkażelatyny + 15 ml zimnej wody
Składniki na polewę
70gczekolady białej
40mlśmietanki 36%
25gpłatków migdałowych
Dodatkowo
pralinki kokosowe
2łyżkiwiórków kokosowcyh
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Ostudzone posiekać i wsypać do miski.
Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do migdałów. Drobno posiekać wafelki, wymieszać z resztą składników.
Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy kokosowej.
Przygotowanie serowej masy kokosowej.
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Powinna pozostać płynna.
Do miski włożyć ser, mascarpone, dodać mus kokosowy i zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy
Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Ostudzone posiekać i odłożyć.
W garnuszku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odłożyć do lekkiego ostudzenia.
Do polewy wsypać migdały, wymieszać i wylać masę na sernik. Rozsmarować równomiernie, posypać przy krawędzi wiórkami i włożyć z powrotem do lodówki. Po ok. 20 minutach, gdy polewa zastygnie, sernik będzie gotowy. Udekorować go pralinkami.
Słowo kluczowe biała czekolada, kokos, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, śmietanka, wiórki kokosowe