Cofnij
sernik raffaello na zimno

SERNIK RAFAELLO (NA ZIMNO)

Joanna | chocololo.pl
Przepyszny sernik kokosowo-migdałowy z białą czekoladą i popularnymi pralinkami.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 50 g herbatników
  • 2 szt. wafelków kokosowych w białej czekoladzie (80g)
  • 30 g płatków migdałowych
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 70 g musu/pasty kokosowej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 70 g czekolady białej
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 25 g płatków migdałowych

Dodatkowo

  • pralinki kokosowe
  • 2 łyżki wiórków kokosowcyh

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu.

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Ostudzone posiekać i wsypać do miski.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do migdałów. Drobno posiekać wafelki, wymieszać z resztą składników.
  • Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy kokosowej.

Przygotowanie serowej masy kokosowej.

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Powinna pozostać płynna.
  • Do miski włożyć ser, mascarpone, dodać mus kokosowy i zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy

  • Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Ostudzone posiekać i odłożyć.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odłożyć do lekkiego ostudzenia.
  • Do polewy wsypać migdały, wymieszać i wylać masę na sernik. Rozsmarować równomiernie, posypać przy krawędzi wiórkami i włożyć z powrotem do lodówki. Po ok. 20 minutach, gdy polewa zastygnie, sernik będzie gotowy. Udekorować go pralinkami.
Słowo kluczowe biała czekolada, kokos, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, śmietanka, wiórki kokosowe