Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym
Pyszny przepis na świąteczny sernik pomarańczowy z musem czekoladowym. Delikatny i aromatyczny, pieczony w kąpieli wodnej. Spód jest miękki i wilgotny przez dodatek kwaśnej śmietany i pachnący piernikiem dzięki przyprawie piernikowej. Masa serowa jest idealnie słodka, pomarańczowo-waniliowa. Na wierzchu znalazł się mus czekoladowy i krem z mascarpone. Do dekoracji wykorzystałam czekoladowe śnieżynki, które możecie przygotować w domu. Przepis na nie znajdziecie na blogu. Sernik pomarańczowy jest naprawdę smaczny i poleca Wam go bardzo.
Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia. Zapraszam Cię do zapoznania się z moim sposobem zabezpieczania tortownicy w osobnym wpisie.
Więcej wskazówek o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Spód do sernika.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku, może być gęsty jogurt naturalny zamiast śmietany.
Wszystkie składniki trzeba zagnieść na kruszonkę. Gdy będzie ona miękka i wilgotna, dodajemy śmietanę i łyżką wcieramy ją do masy. Powinno powstać gęste ciasto. Wykładamy je równomiernie na spód przygotowanej tortownicy i rozcieramy. Można wszystkie składniki zmiksować też w malakserze.
Jeśli zależy Wam na bardziej kruchym spodzie, można pominąć śmietanę, proszek do pieczenia i wysypać powstałą kruszonką spód, następnie uklepać go i upiec.
Masa serowa ze skórką pomarańczową.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietanę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku.
Budyń – Do sernika dodajemy budyń waniliowy (proszek). Może być z cukrem lub bez. Jeśli dodajecie z cukrem, nie ma potrzeby zmniejszać ilość reszty cukru. Będzie nieco słodszy, ale nie przesłodzony.
Cukier waniliowy – Może być zwykły cukier wanilinowy, cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy, czy ziarenka wanilii.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Masę serową wylewamy na gorący spód.
Mus czekoladowy.
Czekolada – Gorzka 70-80% i mleczna.
Śmietanka – Słodka śmietanka 36%, jeżeli chcecie użyć 30%, trzeba zwiększyć ilość żelatyny o 0,5 łyżeczki.
W przepisie są 2 pozycje ze śmietanką. W 90 ml rozpuszczamy czekoladę, nie musi być ona schłodzona. Natomiast 140 ml śmietanki, którą ubijamy do musu, powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Śmietanki nie ubijamy na sztywno, jednak powinna być gęsta, puszysta. Zbyt mocno ubita śmietanka źle miesza się z czekoladą i jest większe ryzyko zwarzenia musu.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Chcesz przygotować sernik z podwójnej porcji?
Wystarczy zwiększyć tortownicę. Tortownica 26 cm będzie odpowiednia, czas pieczenia pozostaje ten sam.
Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym - przechowywanie
Świąteczny sernik pomarańczowy z musem czekoladowym przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na świąteczny sernik pomarańczowy z musem czekoladowym:
SERNIK POMARAŃCZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 80 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (ok. 30 g)
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 60 g cukru pudru
- 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 op. budyniu waniliowego (ok. 40 g)
- skórka otarta z pomarańczy
Składniki na mus czekoladowy
- 60 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
- 90 ml śmietanki 36%
- 140 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
Składniki na krem do dekoracji
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 10 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka, następnie dodać jogurt i wmiesza go, rozcierając ciasto łyżką.
- Ciasto wyłożyć na spód i równomiernie rozsmarować/wylepić. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową i zagotować czajnik wody.
Przygotowanie masy serowej
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, kwaśną śmietanę, skórkę pomarańczową, cukier puder, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Na końcu wmieszać jajka.
- Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
- Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopni C.
- Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
- Piec sernik ok. 60 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do dokładnego wystudzenia.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Gdy sernik ostygnie boki tortownicy (ponad sernikiem) można zabezpieczyć folią rantową.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Śmietankę (90 ml) podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją (ciepłą) do śmietanki z czekoladą i dokładnie wymieszać. Przelać całość do większej miski i odstawić całość do ostudzenia.
- Śmietankę (140 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na lekko ostudzoną masę serową i włożyć do lodówki. Sernik schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie kremu do dekoracji
- Di miski dać mascarpone, cukier puder i wlać śmietankę. Ubić całość (mikser; końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Krem przenieść do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
4 komentarze
A już miałam wybrany sernik na święta, i co teraz? Trzeba wypróbować nowy przepis 🙂
No pewnie, że trzeba wypróbować. Można na święta i przed 🙂 A może jeszcze jakiś nowy się pojawi… 😉
O matko! Te czekoladowe gwiazdki na białych chmurkach są boskie! Gratuluję pomysłu:) Za przepis pięknie dziękuję, na święta wypróbuję. Tylko chcę podkręcić pomarańczowy smak, czy można do musu dodać odrobinę likieru Cointreau?
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Myślę, że odrobina nie zaszkodzi. Dodałabym tak 2 łyżki likieru do gorącej śmietanki przed roztapianiem czekolady 🙂