Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem
Ach te serniki z białą czekoladą, dlaczego jesteście takie pyszne?! To już kolejny sernik na blogu z dodatkiem białej czekolady, tym razem w delikatnie kokosowej odsłonie. Idealnie słodki, na spodzie z herbatników z wiórkami kokosowymi. Na wierzchu delikatny krem z białej czekolady, śmietanki kokosowej i mascarpone. Koniecznie uprażcie wiórki kokosowe na wierzch. Są niezwykle aromatyczne i podkreślają kokosowy smak sernika.
Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem -wskazówki
Pieczenie sernika.
Przy okazji pieczenia tego sernika przetestowałam często polecaną metodę pieczenia z parą wodną, która uzyskujemy kładąc na spód piekarnika (dolną blachę) naczynie z wodą. Użyłam ceramicznej formy do tarty 24 cm.
Do formy wlałam wrzącą wodę, tak do ¾ wysokości i włożyłam do nagrzanego piekarnika 2-3 minuty przed włożeniem sernika.
Sernik urósł trochę i opadł po ostudzeniu. Boczki lekko się zrumieniły. Konsystencja była podobna do tej, którą uzyskujemy podczas pieczenia w kąpieli wodnej, jednak bardziej zbita. Ale! Był pyszny.
W każdym razie uważam, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest lepszą metodą. Sernik wychodzi równy jak stół, kremowy. Nie rośnie, więc też nie opada, a to sprawia, że nie odkształca się i jest idealnie proporcjonalny. Boczki są jasne, jednolite, ładnie się ścina i pięknie wychodzi z formy. Dlatego polecam piec go w kąpieli wodnej jeśli tylko macie chęć i większą, pasującą blachę.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser, mascarpone śmietankę kokosową należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.
Śmietanka kokosowa – Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Wiórki kokosowe – Do masy serowej mielimy wiórki kokosowe na pastę. Jeśli nie macie możliwości zmielenia tak wiórków, można użyć gotowej pasty kokosowej, albo musu/kremu kokosowego.
Krem kokosowy.
Mascarpone powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Śmietanka kokosowa z czekoladą (wcześniej roztopione) powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Śmietanka kokosowa – Bez żadnych dodatków i stabilizatorów, śmietanka kokosowa o zawartości tłuszczu 22%.
Krem jest delikatny i może wydawać się rzadki, nie jest tak puszysty i gesty jak na zwykłej śmietance i mascarpone. Dlatego usztywniamy go lekko żelatyną.
Spód.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre).
Wiórki kokosowe i herbatniki mielimy razem w malakserze, aż powstaną okruszki. Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem, następnie dodać wiórki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik kokosowy z białą czekoladą i kremem - przechowywanie
Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 120 g herbatników
- 40 g wiórków kokosowych
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego ( w temp. pokojowej)
- 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g białej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych
- 160 ml śmietanki kokosowej (w temp. pokojowej)
Składniki na krem kokosowy
- 200 ml śmietanki kokosowej
- 125 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska, + duża łyżka wrzątku)
- 40 g wiórków kokosowych (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Do malaksera włożyć połamane herbatniki i wsypać wiórki kokosowe, zmielić aż powstaną okruszki (wiórki też będą zmielone).
- Masło roztopić w garnuszku i wlać do herbatnikowych okruszków (można ciepłe) i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Odłożyć na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- Wiórki kokosowe zmielić na pastę.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, pastę kokosową, jajka, śmietankę kokosową i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
- Masę wylać na przygotowany spód.
- Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Piec sernik ok. 75-85 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie kremu kokosowego
- W garnuszku podgrzać śmietankę kokosową, dodać połamaną czekoladę i wymieszać (ciągle na małym ogniu). Powstanie gładki sos, zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- Żelatynę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić na czas ubijania kremu.
- Do miski dać mascarpone, wlać schłodzony sos czekoladowy i ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż całość zgęstnieje i będzie lekko puszysta (2-3 minuty).
- Do żelatyny dodać łyżkę kremu, rozmieszać. Ubijając krem na średnik obrotach wlewać powoli rozmieszaną żelatynę.
- Krem rozsmarować na schłodzonym serniku i schłodzić jeszcze przez godzinę.
- W tym czasie uprażyć na złoto wiórki kokosowe (na małym ogniu na patelni pilnując i mieszając aby się nie przypaliły). Sernik posypać ostudzonymi wiórkami.
2 komentarze
Dzień dobry, czy do kremu na sernik można użyć śmietanki kremówki? Sernik wygląda apetycznie i chciałabym go zrobić na tortownicę 24 cm, o ile zwiększyć składniki? Będę bardzo wdzięczna za informację.
Dzień dobry! Na tortownicę 24 cm trzeba zwiększyć składniki o połowę. Jeśli chodzi o śmietankę, do kremu można użyć kremówki (36%) i pominąć już żelatynę. Wtedy krem nie będzie już kokosowy, ale będzie pasował do sernika 🙂