Sernik kajmakowy z czekoladą

Sernik kajmakowy z czekoladą

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
sernik z kajmakiem i czekoladą 1a

Sernik kajmakowy z czekoladą - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się blacha lub tortownica.

Ja piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 25×21 cm. Spód zabezpieczyłam folią.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ciasteczka Oreo – Klasyczne ciasteczka, nie z podwójnym nadzieniem lub oblane czekoladą.

Czekolada – Najlepiej wymieszać mleczną i gorzką (min. 60%) czekoladę do polewy, ewentualnie samą gorzką. Dwie mleczne będą zbyt słodkie i mało wyraziste.

Przepis na prostokątną tortownicę 25×21 cm. Ilość składników jest też odpowiednia dla tortownicy o średnicy 24 cm.

Sernik w tortownicy może wyjść wyższy, dlatego pieczemy go trochę dłużej, o ok. 10-15 minut. Ważne żeby masa była ścięta, wierzch sprężysty.

sernik z kajmakiem i czekoladą a

Sernik kajmakowy z czekoladą - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik z kajmakiem i czekoladą
Smacznego!
sernik z kajmakiem i czekoladą 1

SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g ciastek Oreo
  • 50 g masła

Składniki na masę serową

  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 500 g kajmaku
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na warstwę czekoladową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Dno blachy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).
  • Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
  • Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
  • Wysypać na spód blaszki ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Do miski dać twaróg i 300 gram masy kajmakowej (pozostałe 200 g odłożyć do miseczki). Dodać śmietankę i zmiksować wszystko do połączenia składników, można blenderem.
  • Ciągle miksując dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie jednolita i płynna.
  • Do masy przesiać mąki i dobrze wymieszać.
  • Odmierzyć jedną szklankę masy serowej i wlać ją do pozostałego kajmaku (tych 200 gram w miseczce). Wymieszać dobrze, powstanie ciemniejsza masa.
  • Wyciągnąć blachę z lodówki, na spód wylać masę serową, następnie nierównomiernie rozlać masę wymieszaną z pozostałym kajmakiem. Można patyczkiem porobić zygzaki (uważać żeby nie zahaczyć patyczkiem spodu).
  • Zagotować wodę, blaszkę z sernikiem włożyć do większej blachy. Wlać wrzątek do większej blachy, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
  • Piec ok. 60 minut, aż masa się zetnie, będzie jędrna i sprężysta. Sernik wyjąć z piekarnika (i blachy z wodą) ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie masy czekoladowej

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dodać połamanaą w kosteczki czekoladę (mleczną i gorzką). Wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Czekoladę wylać na schłodzony sernik, wyrównać lub porobić esy floresy łyżeczką. Schłodzić w lodówce.

Zobacz także:

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Pyszny sernik.

SERNIK FERRERO ROCHER

Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.

sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Sernik z białą czekoladą dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo