Sernik kajmakowy z czekoladą
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
Sernik kajmakowy z czekoladą - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się blacha lub tortownica.
Ja piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 25×21 cm. Spód zabezpieczyłam folią.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ciasteczka Oreo – Klasyczne ciasteczka, nie z podwójnym nadzieniem lub oblane czekoladą.
Czekolada – Najlepiej wymieszać mleczną i gorzką (min. 60%) czekoladę do polewy, ewentualnie samą gorzką. Dwie mleczne będą zbyt słodkie i mało wyraziste.
Przepis na prostokątną tortownicę 25×21 cm. Ilość składników jest też odpowiednia dla tortownicy o średnicy 24 cm.
Sernik w tortownicy może wyjść wyższy, dlatego pieczemy go trochę dłużej, o ok. 10-15 minut. Ważne żeby masa była ścięta, wierzch sprężysty.
Sernik kajmakowy z czekoladą - przechowywanie
Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 200 g ciastek Oreo
- 50 g masła
Składniki na masę serową
- 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 500 g kajmaku
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na warstwę czekoladową
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Dno blachy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).
- Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
- Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
- Wysypać na spód blaszki ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Do miski dać twaróg i 300 gram masy kajmakowej (pozostałe 200 g odłożyć do miseczki). Dodać śmietankę i zmiksować wszystko do połączenia składników, można blenderem.
- Ciągle miksując dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie jednolita i płynna.
- Do masy przesiać mąki i dobrze wymieszać.
- Odmierzyć jedną szklankę masy serowej i wlać ją do pozostałego kajmaku (tych 200 gram w miseczce). Wymieszać dobrze, powstanie ciemniejsza masa.
- Wyciągnąć blachę z lodówki, na spód wylać masę serową, następnie nierównomiernie rozlać masę wymieszaną z pozostałym kajmakiem. Można patyczkiem porobić zygzaki (uważać żeby nie zahaczyć patyczkiem spodu).
- Zagotować wodę, blaszkę z sernikiem włożyć do większej blachy. Wlać wrzątek do większej blachy, mniej więcej do połowy wysokości blaszki z sernikiem.
- Piec ok. 60 minut, aż masa się zetnie, będzie jędrna i sprężysta. Sernik wyjąć z piekarnika (i blachy z wodą) ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Przygotowanie masy czekoladowej
- Śmietankę podgrzać w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dodać połamanaą w kosteczki czekoladę (mleczną i gorzką). Wymieszać, aż powstanie gładki sos.
- Czekoladę wylać na schłodzony sernik, wyrównać lub porobić esy floresy łyżeczką. Schłodzić w lodówce.
Zobacz także:
SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE
Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Pyszny sernik.
SERNIK FERRERO ROCHER
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI
Sernik z białą czekoladą dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.