Sernik dyniowy z Oreo
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu wylądowała duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany dodatkowo pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna, gładka i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny, soczyście żółty kolor i wzbogaca konsystencję. Wcześniej trzeba ją upiec i zblendować na puree, choć jeśli będziecie używać blendera do miksowania masy serowej to można wrzucić 200 gram upieczonych, miękkich, ostudzonych kawałków dyni. Krem jest lekki i puszysty, cudnie waniliowy Wspaniałe połączenie. Sernik dyniowy z Oreo jest boski, naprawdę warto go spróbować.

Sernik dyniowy z Oreo - wskazówki
Spód.
Ciasteczka Oreo – Zwykłe ciasteczka Oreo. Można użyć też double, czyli wersji z podwójnym kremem. Wtedy dajcie o połowę mniej masła.
Masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Jajka można dać do miski z ciepłą wodą, aby szybciej się ociepliły.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, ale nada się też hokkaido. Dobrze jest zrobić puree z dyni samodzielnie. Wystarczy ją upiec i zmielić. Na 200 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 350-400 gram surowej, obranej dyni (zależy od gatunku). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 20-30 min, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu, zmielić dynię na puree z malakserze lub blenderem.
Krem z mascarpone.
Śmietanka 30-36% i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.
Zamiast cukru waniliowego można dodać ekstraktu lub pasty z wanilii.

Dodatkowe wskazówki.
- Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
- Do masy serowej można dodać skórkę otartą z małej pomarańczy. Sernik będzie miał piękny kolor i pomarańczowy smak.
- W trakcie pieczenia sernik trochę urośnie, opadnie po wystudzeniu.
- Sernik pieczony w niskiej temperaturze, ostudzony przy uchylonych drzwiczkach piekarnika powinien ładnie opaść na równo.
- Sernik można piec w kąpieli wodnej. Wtedy będzie jeszcze delikatniejszy. Przed pieczeniem zapoznaj się z wpisem -> Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
- Przed nakładaniem warstwy kremu, sernik trzeba schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.
Przepis na tortownicę 18 cm.

Sernik dyniowy z Oreo - przechowywanie
Sernik z dynią i białą czekoladą należy przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni od wyłożenia na niego warstwy kremu. Sernik bez kremu może poleżeć w lodówce do 3-4 dni. Dobrze przechowywać go w pojemniku, aby nie przeszedł innymi zapachami, lub można pozostawić go w tortownicy i zabezpieczyć folią spożywczą.

Smacznego!
Przepis na sernik dyniowy z Oreo:

SERNIK DYNIOWY Z OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g ciasteczek Oreo
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 200 g puree z dyni
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki kremówki 30-36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 20 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 4-5 ciasteczek Oreo do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
- Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
- Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem. Wysypać na dno tortownicy ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać np. dnem szklanki, żeby spód był zbity, a boczki wystawały na ok. 1-2 cm.
Przygotowanie masy serowej
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół).
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- Do miski dać puree z dyni, twaróg, cukier puder, jajka i śmietankę kremówkę. Zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
- Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
- Piec 60 minut, aż środek będzie ścięty, ale sprężysty. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostudzenia. Gdy ostygnie (może być jeszcze letnio-ciepły) odstawić go na blat i po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce min. 6 godzin.
Przygotowanie kremu
- W dużej misce umieścić śmietankę, mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksować ok. 1-2 minuty, aż krem zgęstnieje i będzie puszysty.
- Nałożyć krem na schłodzony sernik. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.