Sernik dyniowy z Oreo
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję. Krem jest lekki i puszysty. Wspaniałe połączenie. Sernik jest boski.
Sernik dyniowy z Oreo - wskazówki
– Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
– W trakcie pieczenia sernik trochę urośnie, opadnie po wystudzeniu. Sernik może pęknąć podczas pieczenia, ale to nic, na wierzchu jest bardzo dużo kremu, który to zakryje.
– Przed nakładaniem warstwy kremu, sernik trzeba schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, ale nada się też hokkaido. Dobrze zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 180 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 300 gram surowej, obranej dyni. Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu, zmielić dynię na puree z malakserze lub blenderem.
Krem – Śmietanka 36% i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik dyniowy z Oreo - przechowywanie
Sernik należy przechowywać w lodówce, spożyć do 2 dni od wyłożenia na niego warstwy kremu. Sernik bez kremu może poleżeć w lodówce do 3 dni. Dobrze przechowywać go w pojemniku aby nie przeszedł innymi zapachami, lub można pozostawić go w tortownicy i zabezpieczyć folią spożywczą.
Smacznego!
SERNIK DYNIOWY Z OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 170 g ciasteczek Oreo
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 180 g puree z dyni
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
Składniki na krem
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- kilka ciasteczek Oreo do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
- Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem. Boki zostawić, nie natłuszczać ani nie wykładać papierem. Wysypać na dno tortownicy ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- Do miski dać puree z dyni, twaróg, cukier, jajka i śmietankę kremówkę. Zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
- Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
- Piec 70 minut, aż środek będzie ścięty, ale sprężysty. Wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu schłodzić w lodówce min. 6 godzin.
Przygotowanie kremu
- W dużej misce umieścić śmietankę, mascaprone i cukier puder. Miksować ok. 2 minuty, aż krem zgęstnieje i będzie puszysty.
- Nałożyć krem na schłodzony sernik. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Zobacz także:
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI
Pyszny sernik z białą czekoladą i jabłkami Trzeba mu zarezerwować trochę czasu, ale opłaca się. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.
MUFFINY DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Rozpoczęła się jesień, a co za tym idzie sezon na dynie. Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.
2 komentarze
Dzień dobry. Proszę o informację czy ciasteczka Oreo na spód mielimy całe, razem z białą masą?
Dzień dobry, tak mielimy całe. Pozdrawiam 🙂