Sernik czekoladowo-ciasteczkowy
Rewelacyjny i niesamowicie pyszny sernik czekoladowo-ciasteczkowy, który pokochacie od pierwszego gryzka. Poważnie. Na spodzie jest duże, maślane ciasto z kawałkami czekolady. Do tego czekoladowa masa serowa z domowymi ciasteczkami w środku. Koniecznie polewa czekoladowa i odrobina kremu z mascarpone do dekoracji. Sernik czekoladowo-ciasteczkowy jest delikatny, rozpływa się w ustach. Ciastko na spód i ciasteczka pieczemy, ale masa serowa przygotowana jest na zimno. Masa słodyczy, koniecznie wypróbujcie.

Sernik czekoladowo-ciasteczkowy - wskazówki
Ciasteczkowy spód i ciasteczka.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale myślę, że sama gorzka będzie idealna. Cały sernik jest wystarczająco słodki. Ja użyłam groszków czekoladowych, jeśli akurat takie macie, można je wykorzystać.
Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.
Ciastem wylepiamy tortownicę 20 cm z połowy przygotowanego ciasta (ok. 1 cm wysokości). Z pozostałego ciasta lepimy kuleczki o wadze ok. 14 gram i pieczemy z nich małe ciasteczka do dekoracji. Powinno ich wyjść ok. 20 sztuk.
Masa serowa.
Czekolada do masy serowej – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i czekolada mleczna.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Dekoracja sernika czekoladowo-ciasteczkowego.
Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej, ale można użyć samej gorzkiej (dodajcie więcej śmietanki o 20 ml). Jeżeli lubicie więcej słodyczy, można wykorzystać samą mleczną (odejmijcie 15 ml śmietanki).
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.


Sernik czekoladowo-ciasteczkowy - przechowywanie
Pyszny sernik czekoladowo-ciasteczkowy przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Ciasteczka i spód można przygotować dzień wcześniej.


Smacznego!

SERNIK CZEKOLADOWO-CIASTECZKOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczkowy spód i ciasteczka
- 130 g masła (w temp. pokojowej)
- 170 g mąki pszennej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 70 g cukru białego
- 70 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g czekolady gorzkiej
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 20 g kakao
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 70 ml śmietanki 36%
Składniki na krem z mascarpone
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 10 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu i ciastek
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić. Przygotować też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ciasteczka.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki (mniejsze i nieco większe). Odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 4-5 minut. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
- Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę z proszkiem i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
- Połową ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę. Wylepić dokładnie i równo dno tortownicy, ciasto będzie maziste, można rozsmarować je łyżką.
- Piec ciasteczkowy spód przez 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć go z piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
- Z pozostałego ciasta uformować małe kuleczki (ok. 13-14 gram sztuka) i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Piec ok 8-9 minut, aż będą rumiane.
- Ciasteczka wyjąć, zostawić na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie masy serowej i sernika
- Wystudzone ciasteczka podzielić. Kilka (5-6 sztuk) zostawić do dekoracji, a resztę połamać na kawałeczki i odłożyć. Boki tortownicy (razem z upieczonym i wystudzonym ciastkiem) zabezpieczyć folią rantową, można też papierem do pieczenia.
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę).
- Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Na końcu wmieszać połamane ciasteczka. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy i kremu
- Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
- Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
- Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć odłożone ciastka przekrojone na połówki. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.