Pralinki z masłem orzechowym
Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania. To kolejna propozycja dla wielbicieli konkretnych słodkości. Może się wydawać, że szklanka cukru pudru do kremu to dużo, ale to on nadaje puszystości. Bardzo przyjemne połączenie.
Pralinki z masłem orzechowym - wskazówki
– Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
– Mimo, że śmietanki jest tylko 1 łyżka, to nadaje ona bardziej kremowej konsystencji.
– Krem można przygotować dzień wcześniej i zostawić np. na noc w lodówce. Następnie formować trufle.
– Kremowe kulki formować dość szybko.
– Kulki kremu wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki ( do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.
– Zamrożone kulki kremu zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Składniki na ok. 20 pralinek.
Pralinki z masłem orzechowym - przechowywanie
Pralinki przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 3 dni. Można również je zamrozić, przed podaniem zostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut.
Smacznego!
PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na krem
- 100 g masła
- 150 g masła orzechowego (gładkiego)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 36%
Składniki na polewę
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 g orzechów ziemnych (prażonych)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
- Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta.
- Włożyć krem na 2 godziny do lodówki, aż się oziębi i stwardnieje.
- Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z kremu formować kulki (wielkość pralinki rafaello) i odkładać na przygotowaną tackę.
- Kuleczki wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Orzechy bardzo drobno posiekać, dodać szczyptę soli i wymieszać.
- Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, wsypać posiekane orzechy i wymieszać.
- Przygotować kolejną tackę lub talerz i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kuleczki kremu wyciągać partiami z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie i odkładać na przygotowaną tackę.
- Kiedy wszystkie pralinki będą oblane czekoladą, włożyć je do lodówki. Kiedy czekolada stwardnieje pralinki są gotowe do jedzenia.
Zobacz także:
TRUFLE Z NUTELLĄ I PRECELKAMI
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej.
TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.
BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.