Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
Brownie w przepysznym, aromatycznym i chrupiącym wydaniu. Może upieczecie je na Święta? Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi jest rewelacyjne. Mocno czuć pomarańczową skórkę, orzechy chrupią, a w tle czuć nutę cynamonu. Wszystko w małej, wybitnie czekoladowej kosteczce. Ciasto jest maziste, lekko gliniaste, słodkie i dokładnie takie jakie powinno być brownie. Na pewno zjecie więcej niż jedną kostkę, od tego brownie nie można się oderwać. Wiem, sprawdziłam.
Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej ok. 80% i czekolada mleczna.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Cukier – Jeśli nie macie brązowego, można żyć białego cukru.
Orzechy – Włoskie, ponieważ mają charakterystyczny smak. Razem z cynamonem i pomarańczą brownie jest bardzo świąteczne. Można je wymienić na orzechy pekan, ale brownie będzie z nimi smakować trochę inaczej, więc lepiej pomieszać lub jak ja, kilkoma posypać wierzch przed pieczeniem.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Przepis na formę 20×20 cm.
Pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi - przechowywanie
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie w temperaturze pokojowej i w lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni, ale w lodówce brownie może być dłużej, tak do 5-6 dni.
Pomarańczowe brownie można też mrozić. Najlepiej pokroić je na kwadraciki i mrozić po kilka sztuk np. zawinięte w folię spożywczą. W zamrażarce brownie może spędzić do 3 miesięcy.
Smacznego!
POMARAŃCZOWE BROWNIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 140 g cukru brązowego
- 85 g mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo
- garść orzechów włoskich do posypania (mogą być też orzechy pekan)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
- Orzechy włoskie z grubsza posiekać i odłożyć. Mąkę wymieszać z cynamonem i odłożyć.
- W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
- Do masy dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z cynamonem. Wymieszać wszystko delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać orzechy.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i posypać orzechami (część można posiekać lub połamać). Piec 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.