• 0

    Brak produktów w koszyku.

Pomarańczowa babka marmurkowa

Pomarańczowa babka marmurkowa

Aromatyczna, pomarańczowa babka marmurkowa na Święta to jest to. Pyszna, mięsista, wilgotna i pachnąca orzeźwiającą pomarańczą. Ale co ja tam gadam, ta świąteczna babka może się u Was pojawić również każdego innego dnia do kawy i też będzie super. Ucierana, maślana, polana czekoladową polewą. Surowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dzięki czemu możemy uzyskać marmurkowy, dwukolorowy efekt. Przepyszna i efektowna, kawałki będę znikać jeden za drugim.
przepis na pomarańczową babkę marmurkową

Marmurkowa babka z pomarańczą - wskazówki do przepisu

Masło – Powinno być w temperaturze (chłodniejszej) pokojowej. Najlepiej, aby masło było miękkie, ale nie za miękkie (takie, żeby można je było rozsmarować na kromce, ale z lekkim oporem). Zbyt miękkie słabo się uciera. W trakcie ucierania masło się lekko ociepli samo.

Cukier – Drobny do wypieków, nie rozpuści się on całkowicie w maśle.

Cukier waniliowy – Można zastąpić go też pastą waniliową lub ekstraktem, ale dodajemy je po utarciu masła z cukrem

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Do ciasta potrzebna jest skórka z całej dużej pomarańczy, ale jeśli macie małe, to użyjcie z dwóch.

Sok pomarańczowy – Świeży sok pomarańczowy, najlepiej wycisnąć go z pomarańczy, z której już otarliście skórkę.

Czekolada do polewy – Gorzka 60-70% i mleczna.

Dla smaku i aromatu, można do polewy dodać odrobinę startej skórki  pomarańczowej lub posypać ją pokrojoną w kostkę kandyzowaną skórką pomarańczową.

Przepis na formę 20×10 cm.

Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.

babka marmurkowa pomarańczowa

Pomarańczowa babka marmurkowa - przechowywanie

Marmurkową babkę pomarańczową można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Najlepiej zabezpieczoną folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku.

Można ją przechowywać także lodówce (jeśli lubicie; z lodówki będzie twardsza) do 5 dni.

świąteczna babka marmurkowa z pomarańczą

Smacznego!

Przepis na pomarańczową babkę marmurkową:

przepis na pomarańczową babkę marmurkową

POMARAŃCZOWA BABKA MARMURKOWA

Joanna | Chocololo
Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa z pomarańczą.
Przepis na formę 20x10 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 ml soku pomarańczowego (świeżego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 15 g masła
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 20 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę (180 g), proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć. W osobnych miseczkach przygotować też mąkę (10 g) i kakao.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie, ciągle miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Kolejne dodawać, gdy poprzednie będzie wmieszane.
  • Do masła z cukrem i jajkami przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać delikatnie szpatułką lub zmiksować na małych obrotach do połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy i chwilę zmiksować.
  • Połowę ciasta dać do osobnej miski. Do pierwszej części wmieszać przygotowaną mąkę, a do drugiej kakao.
  • Oba ciasta wykładać naprzemiennie do formy, raz część jasnego, raz ciemnego. Na końcu zrobić widelcem lub patyczkiem kilka zawijasów.
  • Babkę piec ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie, lub gdy lekko się ostudzi wyłożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić razem połamane czekolady i masło. Wymieszać i odstawić do ostudzenia, następnie rozsmarować na wierzchu babki.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, babka łaciata, babka marmurkowa, ciasto, pomarańcza, skórka pomarańczowa

Zobacz także:

babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)
babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
babka czekoladowo-orzechowa na białkach
babka czekoladowo-orzechowa na białkach
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x