Ciasto Snickers

przez Joanna | Chocololo
ciasto snickers

Ciasto Snickers

Przepyszne ciasto inspirowane popularnym batonikiem Snickers. Sama nie jestem fanką Snickersów, ale ciasto to zupełnie inna sprawa. Smakuje super! Wymyśliłam je sobie, gdy przygotowywałam tartę brownie. Krem z masłem orzechowym i kajmakiem jest tak smaczny, że koniecznie musiałam wykorzystać go ponownie w jakimś deserze. No i jest! Ciasto Snickers oprócz rewelacyjnego kremu składa się też z herbatników, warstwy kajmaku, czekoladowego ciasta na spodzie i czekoladowej polewy z całymi orzechami. To idealne ciasto do kawy, na świąteczny stół i na każda inną okazję.
ciasto snickers

Ciasto Snickers - wskazówki do przygotowania

Herbatniki – Maślane herbatniki, mogą być też kakaowe jeśli macie ochotę. Do ciasta potrzebne jest ok. 240 g na formę o wymiarach 20×20 cm. To 3 warstwy herbatników, niektóre trzeba dociąć do formy. Najlepiej nożem z piłką.

 

Ciasto czekoladowe.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.

Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.

Z tego przepisu ciasto czekoladowe jest miękkie i odrobinę lepkie, nie rośnie dużo i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate.

 

Krem z kajmakiem i masłem orzechowym.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.

Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Masło orzechowe – 100% orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Przygotowanie kremu jest bardzo proste, wystarczy zmiksować wszystkie składniki do połączenia.

Kajmakowy krem, podobnie jak sam kajmak najlepiej wykładać na ciasto/herbatniki  w wielu miejscach. Chodzi o to, żeby łyżeczką nałożyć małe porcje kremu/kajmaku na większą powierzchnię, aby ograniczyć rozsmarowywanie go. Dlaczego? Żeby ciasto nie przykleiło się do kremu, a herbatniki nie przesunęły się.

 

Polewa czekoladowa  z orzechami.

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% (ja użyłam 74%) i mleczna. Używamy 50g gorzkiej i 50g mlecznej.

Nie zmieniajcie proporcji czekolady. Sama gorzka będzie zbyt twarda, mleczna zbyt rzadka. Polewa powinna być pomiędzy, aby po wyjęciu z lodówki  ładnie się kroiła razem z całymi orzechami, ale też odpowiednio zmiękła po ok. 10 minutach poza lodówką.

Orzechy – Całe orzechy ziemne, nie trzeba ich kroić (można z grubsza jeśli macie ochotę) prażone i niesolone.

Przepis na formę 20×20 cm.

Chcesz upiec ciasto w większej formie?

Forma 28×23 cm – składniki mnożymy x1.6 (np. 100g mąki x1.6 =160 g mąki)

Forma 36×25 cm – składniki mnożymy x2.25 (przy czym samo ciasto czekoladowe można upiec ze składników x2, a resztę x2,25)

ciasto snickers

Ciasto Snickers - przechowywanie

Pyszne ciasto Snickers trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 4 dni.

ciasto snickers

Smacznego!

ciasto snickers

CIASTO SNICKERS

Joanna | chocololo.pl
Ciasto łączy w sobie same pyszności. Jest czekoladowe ciasto, pyszny krem i orzechy.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 240 g herbatników

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 120 g masy kajmakowej
  • 150 g masła orzechowego

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g orzeszków ziemnych prażonych

Dodatkowo

  • 200 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Do miski dać mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Zmiksować do połączenia składników.
  • Połowę kremu rozsmarować na cieście, wyłożyć na krem herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową (200 g) i przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć na nie resztę kremu, rozsmarować i przykryć warstwą herbatników.
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę przed przygotowaniem polewy.
  • Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Do czekolady wsypać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę z orzechami wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Słowo kluczowe ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, kajmak, masło orzechowe

Zobacz także:

czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino
metrowiec
metrowiec
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo