Panna cotta czekoladowa
Panna cotta to pyszny deser włoski, niezwykle prosty do przygotowania. Można powiedzieć, że wykonanie go jest ekspresowe, chociaż później trzeba poczekać aby dobrze stężał. Dodatkowym atutem jest to, że wystarczy kilka składników, żeby wyczarować ten pyszny deser. Czekoladowa Panna cotta jest treściwa, mocno czekoladowa, konsystencją przypomina gęsty krem. Polecam z garścią owoców, najlepiej malin, jeżyn albo borówek.
Panna cotta czekoladowa - wskazówki
– Najlepiej użyć czekolady gorzkiej, między 60-70%. Mleczna czekolada będzie zbyt mdła.
– Deser można przygotować w kokilkach (jak na zdjęciach), albo w foremkach silikonowych lub specjalnych foremkach do panna cotty. Wtedy można je łatwo wyjąć na talerz deserowy. Wystarczy foremkę włożyć na chwilę do ciepłej wody. Przyłożyć talerz i odwrócić do góry dnem, aby panna cotta wyszła z foremki.
Przepis na 4-5 porcji.
Panna cotta czekoladowa - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą, spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
PANNA COTTA CZEKOLADOWA
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 500 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady gorzkiej
- 30 g cukru pudru
- 8 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
Dodatkowo
- owoce, np. maliny, jeżyny, borówki, porzeczka
PRZYGOTOWANIE
- Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
- Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Dodać cukier i połamaną czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu.
- Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej śmietanki z czekoladą, rozmieszać i wlać z powrotem do garnuszka z czekoladową masą, wymieszać dokładnie.
- Czekoladową masę rozlać do kokilek, odstawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc, aby deser dobrze stężał.
Zobacz także:
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy.
Trufle Tiramisu
Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy.
Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi
Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.