Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej. Ciasto smakuje wybornie podane z gałką lodów waniliowych lub karmelowych.
Składniki na ciasto (na blaszkę kwadratową 21x21cm):
– 2 dojrzałe banany
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 1/3 szklanki kakao
– ½ szklanki cukru kokosowego (może być brązowy)
– 1 jajko
– 40 g masła
– 80 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na karmel z bananami:
– 50 g masła
– 0,5 szklanki cukru brązowego
– 2 dojrzałe banany
Przygotowanie karmelu:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na małej patelni rozpuścić masło z cukrem, podgrzewać przez 3-4 minuty aż cukier się rozpuści i na patelni pojawią się bąbelki, nie mieszać często.
Karmel wylać na przygotowaną blaszkę, rozsmarować i ułożyć na nim 2 pokrojone w ćwiartki banany.
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia. W misce rozgnieść banany, dodać jajko, mleko, cukier kokosowy, mąkę, kakao, proszek oraz sodę. Wymieszać dokładnie, pod koniec dodając roztopione masło.
Ciasto wylać na przygotowane banany i wyrównać.
Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Najlepiej przyłożyć talerz do formy i obrócić szybko tak, żeby karmelizowane banany znalazły się na górze.