Odwrócone ciasto bananowe z karmelem

Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej. Ciasto smakuje wybornie podane z gałką lodów waniliowych lub karmelowych.
Składniki na ciasto (na blaszkę kwadratową 21x21cm):

– 2 dojrzałe banany

– 1 szklanka mąki ryżowej

– 1/3 szklanki kakao

– ½ szklanki cukru kokosowego (może być brązowy)

– 1 jajko

– 40 g masła

– 80 ml mleka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na karmel z bananami:

– 50 g masła

– 0,5 szklanki cukru brązowego

– 2 dojrzałe banany

Przygotowanie karmelu:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Na małej patelni rozpuścić masło z cukrem, podgrzewać przez 3-4 minuty aż cukier się rozpuści i na patelni pojawią się bąbelki, nie mieszać często.

Karmel wylać na przygotowaną blaszkę, rozsmarować i ułożyć na nim 2 pokrojone w ćwiartki banany.

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia. W misce rozgnieść banany, dodać jajko, mleko, cukier kokosowy, mąkę, kakao, proszek oraz sodę. Wymieszać dokładnie, pod koniec dodając roztopione masło.

Ciasto wylać na przygotowane banany i wyrównać.

Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Najlepiej przyłożyć talerz do formy i obrócić szybko tak, żeby karmelizowane banany znalazły się na górze.

Smacznego!
odwrócone ciasto bananowe czekoladowe z karmelem
odwrócone ciasto bananowe czekoladowe z karmelem
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo